Multe cuvinte, puţin conţinut

În ultima perioadă au apărut în limba română o serie de barbarisme care ar vrea să descrie profesionalismul, în sens larg. Câteva exemple sunt „profi”, „marketing-wise” sau „corporate”. În loc însă ca aceste cuvinte să însemne un alt mod de a face lucrurile, în principiu mai bun, au primit un sens peiorativ, adică multă formă şi puţin conţinut. Sunt lucruri sau persoane care arată frumos, vorbesc frumos, dar le lipseşte conţinutul, esenţa. Românii au un proverb cu leopardul care descrie foarte bine situaţia.

Un exemplu concret este ministrul de finanţe Pogea. De fiecare dată când apare public, dă foarte multe cifre, le întoarce pe toate părţile, dacă e întrebat ceva, mai dă 20 de cifre, fără legătură cu subiectul şi aşa mai departe. Poate unii au impresia că Pogea e un profesionist care ştie ce face. În realitate, oricine cunoaşte domeniul financiar, îşi dă seama că un inginer, chiar dacă fost director al unor firme deţinute de Videanu, nu are cum să pătrundă hăţişul finanţelor publice.

Un alt cuvânt care s-a împământenit este cel de „staff”. Ce s-ar întelege aici? În principiu, o echipă ce te ajută să faci lucrurile mai bine. Din nou, un caz concret: stafful electoral al lui Geoană. Acesta era contracandidatul actualului preşedinte, considerat principalul vinovat pentru situaţia din ţară, de 66% din populaţie. De asemenea, cu un partid ca PSD în spate, era sigur că ajunge în turul doi. Aşadar, are prima şansă să câştige alegerile. Nu părea un lucru aşa de greu nici pentru candidat, nici pentru staff. La primul tur reuşeşte să fie foarte aproape de Băsescu, iar apoi Antonescu, cu un scor de 20%, îi oferă sprijinul aproape necondiţionat pentru turul II. Casele de pariuri dau cotă de 1,30 pentru Geoană şi 2,90 pentru Băsescu. Apare un sondaj de opinie INSOMAR – agenţia cea mai bună după primul tur – cu Geoană la 54%. Ce ar mai fi putut merge rău? Am fi crezut că nimic, dar Geoană pierde alegerile la 0,75%. Chiar dacă s-ar fi fraudat 250-300.000 de voturi, cele 8% avans însemnau peste 850.000 de voturi. Aşa ceva nu se poate fura. Deci numai în câteva zile Geoană a pierdut cam jumătate de milion de voturi.

Citându-l pe preşedintele Iliescu, s-a spus foarte mult despre Geoană că este prostănac. Poate nu va amintiţi, dar în 2004, el a contribuit decisiv la insuccesul lui Năstase. Bun, deci aşa e Geoană. Dar stafful? Oare nu asta e ideea: să-i dea sfaturile necesare şi să se organizeze de aşa natură încât să maximizeze şansele de victorie? În primul rând, cum de l-au lăsat la “marea confruntare”? Oare nu puteau să prevadă că Băsescu va pregăti ceva? N-au văzut că Băsescu e disperat de situaţie şi îl provoacă în fiecare zi pe Geoană la confruntări, 2, 3, 5, oricâte, numai să se schimbe ceva? Păi nu e clar că dacă o confruntare îl avantajează pe Băsescu, îl dezavantajează pe Geoană. Mai departe, ei n-au aflat de pozele apărute cu 6 ore înainte pe net, cu Geoană filat la Vântu acasă? Nu era normal ca Geoană să aibe pregătit un răspuns tăios, în loc să bâiguie că a fost din cauza nu ştiu cărui articol în presă? N-au avut nicio strategie de comunicare care să contracareze campania pedelilor că Geoană e omul marionetă al mogulilor. În timp ce toţi pedeleii dădeau acelaşi mesaj, cu comunismul, mineriade, omul mogulilor şi alte manipulări, ei nu avut un mesaj puternic şi hotărât, deşi aveau ce spune. Antonescu e o excepţie, dar oricum nu are nicio legătură cu stafful lui Geoană.

În aceste condiţii care e utilitatea staffului? Să negociezi zile întregi o dezbatere TV, care nici nu ar fi trebuit să aibe loc? Cu ce l-au ajutat pe Geoană? Masaj, făcut unghii, un suc rece, dar nu prea rece să nu-şi piardă vocea, atât de preţioasă în fermecarea maselor? Geoană a avut o prestaţie atât de bună, încât la turul doi au venit cu vreo 700.000 de oameni în plus, din care 60% să voteze contra Geoană. Aşadar un mare număr de alegători, în loc să voteze în funcţie de activitatea actualului preşedinte, au votat ca să nu iasă omul mogulilor.

Concluzia nu poate fi decât una: să vă fie ruşine domnule Geoană! Aveaţi toate şansele să înlăturaţi un preşedinte dictator, manipulator, populist, tupeist şi aţi dat-o în bară foarte rău. Până la urmă dvs nu pierdeţi nimic, sunteţi tot şeful Senatului, nu aveţi probleme cu ziua de mâine. N-aţi câştigat, e adevărat, dar nici n-aţi pierdut. Noi însă rămânem cu criza economică, cu credite, cu nesiguranţa locului de muncă – asta cei norocoşi care încă mai au.

~ de arte pe decembrie 12, 2009.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: