Fără speranţă

N-am vrut să scriu nimic de guvernul Boc până când nu au anunţat oficial componenţa. S-au dat multe variante pe aşa numitele surse, dar m-am îndoit de câteva nume avansate. Sunt două categorii de miniştri: cei slabi şi cei foarte slabi. Nu mă refer aici la miniştrii maghiari, care sunt inteligenţi şi bine intenţionaţi, dar numai pentru comunitatea etnică din care fac parte.

Mi-a fost foarte greu să mă decid cu care dintre aceste stele să încep şi am avut multe tentaţii, dar totuşi Boculeţ nu poate fi ocolit. E adevărat că aş putea să-l ocolesc, sau chiar să-l sar… dar nu pot să trec cu vederea statura lui politică. Acest mare lider, numit chiar de colegul său Ioan Oltean “pitic atomic” şi luat ca măsură a performanţei “boc, deciboc, centiboc, miliboc”, s-a remarcat printr-un mandat de un an la conducerea ţării. A reuşit să fie singurul premier-mus din istoria post-decembristă. Sau sa-l numim premier-purtător de cuvânt? Unii l-au numit simplu “cucul din ceas”. Dar s-a mai remarcat şi prin excelenţă în domeniul în care era specializat – dreptul constituţional. Întâi a adăgat la lucrarea sa de doctorat “Superioritatea parlamentului bicameral” un capitol de final numit probabil “dar cu Băsescu e bine totuşi doar o cameră… sau chiar o chicinetă”. Apoi a reuşit performanţa de a da vreo 5 ordonanţe neconstituţionale, judecate astfel chiar de Curte, altfel complet aservită puterii. Este însă o persoană de încredere, pentru Băsescu, desigur – care a recurs de aceea la operaţiunea perfect consituţională numită: Parlamentul l-a dat jos, Parlamentul să-l puie la loc!

La fel de evidente sunt însă şi meritele pentru care ceilalţi şi-au împarţit ministerele. Dacă ne referim la greii pdl, Videanu, Blaga şi Berceanu motivul este strângerea de fonduri pentru campanie. Nu poate fi vorba de voturi, deoarece alegerile s-au pierdut de departe şi la Teleorman, şi la Dolj şi în Capitală, unde au activat cei trei. Numai Udrea a adus într-adevăr voturi, câştigând sectorul 6, dar şi zeci de mii de voturi în străinătate – cred că fix pe cele decisive. Şi Funeriu de la Învăţământ a făcut multe – a înfruntat penibilul la OTV demonstrând ştiinţific că mâna lui Băsescu nu avea cum să se mişte cu 50 km/h… azi însă, la interviul din Gândul, penibilul l-a înfrânt.

Dar cei mai interesanţi sunt fără discuţie “independenţii”. În primul rând felicitări domnului Aurescu pentru ne-nominalizare. Omul căruia îi datorăm o muncă asiduă finalizată printr-o Românie mai mare nu avea ce să caute în hulpavul monstru guvernamental. Mult mai potrivit este cu siguranţă Baconsky, ministrul “jacuzzi”, care a reuşit recordul mondial la vot pe liste speciale. Cea mai odioasă figură este însă generalul Oprea, numit de Băsescu “capul mafiei personale a lui Adrian Năstase”. Cum Băsescu nu şi-a retras niciodată cuvintele, nu putem decât să constatăm că avem un ministru mafiot. Bun, nu e singurul, dar ăsta e deconspirat. Cel mai mare dezgust mi-l provoacă însă faptul că Armata – instituţie bazată pe loialitate, încredere şi disciplină – a devenit răsplata unui trădător. Din punct de vedere moral, mai bună era Udrea, a cărei loialitate e mai presus de orice îndoială. Bine, şi ca pricepere, că ministrul-intendent-numărător de chiloţi nu ne păcăleşte cu cele 4 stele ale lui. De epicureanul şi pleziristul ministrul al finanţelor nu sunt multe de spus. Al doilea link este despre el şi cred că, fără alte comentarii, îl putem numi ministrul-abac.

În final trebuie să remarc prezenţa în guvern a unui tânăr maghiar, senator al României, care a publicat pe blogul său un articol foarte curajos numit “Ciuruială versus normalitate şi democraţie”, în care se oferea în rândul întâi al macelului anunţat. Să vedem dacă articolul va dispărea de pe situl său, sau îşi va păstra demnitatea şi ideile de acum. Sunt cu ochii pe dvs., domnule senator şi ministru al Sănătăţii!

http://www.gandul.info/interviurile-gandul/interviurile-gandul-daniel-funeriu-viitorul-ministru-al-educatiei-mi-am-luat-al-doilea-jaguar-pentru-ca-primul-mi-s-a-stricat-5195970

http://www.youtube.com/watch?v=6hFESxveHJ4

http://www.csekeattila.ro/

~ de arte pe decembrie 21, 2009.

Un răspuns to “Fără speranţă”

  1. Ma simt absolut jignita, ca femeie, de spatiul putin acordat aici doamnei Udrea!
    Eu sunt absolut sigura ca cu Udrea la „carma” dezvoltarii, o sa creasca mare si frumoasa… Romania, desigur!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: