Despre pensii

N-am vrut să vorbesc încă de sistemul de pensii, deoarece aveam în cap alte lucruri până acolo. Dar m-a pus pe gânduri marea revoltă a artiştilor şi ziariştilor – şi ei tot nişte artişti, doar că mercenari în multe cazuri – împotriva ideii de a plăti şi ei contribuţii de pensie din drepturile de autor pe care le primesc. Deci un ziarist se gândeşte, se documentează – sau, în unele cazuri, primeşte ordinul pe unitate – şi scrie un articol. Eu mă gândesc, mă documentez, primesc poate „indicaţii” de la şef, şi scriu o analiză pe o companie. Ziaristul nu plăteşte contribuţii, eu plătesc. Dar oare de ce? Că la el banii se intitulează „drepturi de autor”, iar la mine „salariu”. Mi se pare echitabil, totul e unde încadrezi banii nu? Dacă, de exemplu, banii primiţi în urma scriierii unui articol s-ar încadra la „şpagă”, ar fi chiar complet scutit de taxe. Iar dacă nu e şpaga nu e în bani, ci în sinecuri, chiar nu se poate reproşa nimic fiscal, şi avem cazurile HRP preşedinte ICR, Voinesc-Cotoi parlamentar, toţi nişte deontologi şi imparţiali, evident plătiţi cu drepturi de autor şi nu numai.

Cel mai amuzant mi s-a părut Horia Moculescu, care a zis că va organiza un protest dacă se vor impozita drepturile de autor pentru că „nu vede niciun creator în Guvern”. Eu aş merge mai departe în acest caz şi aş zice că nu e nici un pompier în Guvern, aşa încât nici ei să nu mai fie impozitaţi şi salariul să se numească „răsplată de stingător”. La fel nu exista niciun medic în Guvern, aşa că nici ei să nu plătească, iar banii să se numească „indemnizaţie de salvator de vieţi”. Şi îmi vin multe exemple în minte, care mai de care mai hilar, dar pe măsura argumentelor aduse de anumite bresle doar pentru a se proteja de taxe.

Revenind însă la lucruri serioase, în România s-au făcut prea multe discriminări în legătură cu pensiile. Un sistem unitar de pensii e nu numai corect, dar şi necesar. Faptul că militarii sau magistraţii au meserii speciale cu multe dificultăţi trebuie să fie răsplătit prin salarii mai mari în timpul serviciului activ, care se vor oglindi prin contribuţii mai mari şi deci pensii mai mari. Nu prin alt sistem de calcul.

Merg mai departe însă şi afirm că modul de calcul actual e greşit. Ar trebui să se ia tot stagiul de contribuţie al unui salariat, nu doar ultimii 5 ani. Mai concret, algoritmul meu este următorul: să se calculeze totalul actualizat al contribuţiilor plătite de un om în timpul vieţii active şi să i se calculeze pensia lunară împărţind această sumă la durata medie de primire a pensiei – tot prin plăţi actualizate. Pentru a afla durata se scade vârsta pensionării din speranţa medie de viaţă. În acest mod n-ar mai exista nici o vârsta minimă de pensionare, ce ar ajuta unii şomeri de peste 50 ani, care nu mai au cum să se recalifice.

Închei prin a spune că sistemul de pensii private obligatorii n-ar trebui să existe. Să te oblige statul să dai bani la nişte privaţi vreo 30-35 de ani cred că o încălcare a drepturilor fundamentale. În acest timp orice se poate întâmpla, şi pe urmă te trezeşti cu o pensie ciungă. Imediat o să sară marii specialişti ai acestor firme şi să zică că sunt supravegheaţi, monitorizaţi, ca şi cum statul chiar se preocupă de cetăţeni. Să dormim liniştiţi, nu? Parcă am mai auzit asta undeva şi tot într-un domeniu foarte bine reglementat şi cu instituţii de supraveghere. Se va spune că acela a fost un accident şi că nu s-a mai întâmplat de atunci. Ei bine, s-a întâmplat în SUA, cazul piramidalei lui Madoff. L-au prins, dar nu l-au putut împiedica să ia bani de la nişte oameni foarte bogaţi. Iar pe noi, nişte amărâţi de salariaţi, ne va proteja statul român? Asta ar fi o premieră, nu?

~ de arte pe ianuarie 11, 2010.

2 răspunsuri to “Despre pensii”

 1. Am scris si eu un articol despre modul in care a votat Stefan Viorel presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor care este parlamentar PSD. Este revoltator.
  „Nu am votat pentru majorarea punctului de pensie pentru ca stiu ca nu exista resure”
  Se gasesc bani la Secretariatul General al Guvernului si la Administratia Prezidentiala.
  Domnul respectiv este apreciat de Adriean Videanu: “Domnul Stefan este un om care stie buget, il apreciez foarte mult….Ratiunea a fost cea care a invins si un om care stie buget nu putea sa voteze altfel decat a votat presedintele Comisiei”
  Astia sunt oamenii cu care vrem sa recastigam electoratul sarac?
  http://theodora0303.wordpress.com/2010/01/11/ion-iliescu-respecta-pensionarii/

  • Marirea pensiilor nu este o masura buna in sine. Sa incerc sa explic astfel incat sa ma fac inteleasa. In bugetul de anul asta s-au platit multe polite. La STS, la SRI, la Curtea Constitutionala etc. Bani oricum nu sunt, statul oricum se va imprumuta la banci, la o dobanda comerciala setata „cum trebuie”. Iar costurile le vom plati tot noi.
   O reforma a sistemului de pensii, de ex in forma in care o propune Arte, ar fi mult mai eficienta. Dar cine sa o puna in vigoare? Cum sa taxam tocmai votantii cei mai de seama? Pentru ca in mod evident, o sa apara multi carora nu o sa le convina pensia corecta (plus evidentele de plata, plus acte, bataie de cap, cine ce a platit.. aoleo… oricum e complicat). Plus ca oamenii reactioneaza mai usor la „o sa marim pensiile” (sau „o sa le scadem”) decat la „va dam cat ati muncit, plus rata inflatiei ca sa fie ok”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: