Rasa umană

După cum am scris recent, oamenii se gândesc mereu la sfârşitul lumii. Aceasta este o preocupare naturală a rasei noastre. Chiar pe renumitul Discovery am văzut un documentar despre sfârşitul lumii în 2012, niţel cam ambiguu, dar care se termina cu concluzia că nu prea e plauzibilă schimbarea polilor. Însă imediat după asta a fost un alt documentar în care vedeam câte pericole există de fapt pentru dispariţia umanităţii: erupţii vulcanice masive, crăparea scoarţei, meteoriţi, boli groaznice, razboiul nuclear şi câte altele. Cu alte cuvinte sfârşitul poate fi oricând, nu neapărat pe 21 decembrie 2012, asta ca să îmbin cele două materiale.

Dar de ce să ne gândim numai la sfârşitul omenirii printr-un fenomen natural brutal şi de mare amploare? Dacă omenirea ar dispărea fără cataclisme globale sau spaţiale? Dacă s-ar stinge uşor, poate fără să ne dăm seama? Poate chiar a început şi nu ştim. Se poate imagina un astfel de scenariu? Dacă eu am putut, sigur puteţi şi voi. Să vă spun la ce m-am gândit eu: din cauza mediului toxic în care trăim, ADN-ul nostru suferă o mutaţie teribilă. Din această cauză fiecare femeie devine infertilă după prima naştere. Cu alte cuvinte, poate avea un singur copil. Consecinţa va fi că, la fiecare generaţie, populaţia planetei se înjumătăţeşte. Matematic, în zece generaţii rămân doar 0,1% din populaţia actuală, adică 6-7 milioane de oameni… pe tot globul. Mai exact, umanitatea moare lent, în timp ce fiecare individ duce o viaţă normală şi, în general, sănătoasă.

Dar zece generaţii înseamnă numai vreo 250-300 de ani, timp în care miliarde de oameni vor dispărea. Care vor fi schimbările de mentalitate, de acţiune, de comportament? În primul rând, după ce îşi vor da seama ce se întâmplă, va trece probabil ceva timp. Cam fel de mult ca mutaţia genetică, pe care o presupunem dominantă, să se răspândească la toţi membrii rasei umane. În dorinţa de a inversa efectul, oamenii de ştiinţă vor depune eforturi deosebite. Nu vor avea rezultate directe, dar cele indirecte vor duce la prelungirea duratei de viaţă. Apoi îşi vor da seama că nu vor fi destui oameni care să muncească şi vor fi nevoiţi să sistematizeze şi robotizeze un număr cât mai mare de activităţi.

Va fi o mare problemă în protecţia celor mai în vârstă, care vor deveni majoritari. Pe de altă parte nu va mai fi nevoie de atâta mâncare, căldură, combustibili, energie electrică sau chiar maşini, avioane, case. Cum resursele vor rămâne relativ constante iar populaţia va scădea dramatic, va fi mai mult din toate pentru toţi. În maxim două generaţii nu va mai exista sărăcie, analfabetism, moarte infantilă. Fiecare om va deveni extrem de preţios şi vor face numai activităţi intelectuale, cele fizice fiind lăsate pe mâna roboţilor.

Ajung aşadar la concluzia că în scenariul imaginat de mine, lumea muribundă, va fi de fapt o lume mai bună. Să fie corect raţionamentul meu sau am greşit undeva? O să-mi spuneţi poate că un om dacă ştie că va muri curând îşi schimbă comportamentul, se împacă cu cei din jur şi cu sine însuşi şi se preocupă la final numai de lucruri importante. Cel mai probabil, dar nu este un imperativ. Sfârşitul îi va aduce pe cei rămaşi mai aproape sau mai departe unii de alţii? Se vor umple golurile din ce în ce mai mari cu sentimente, cu comunicare, cu atenţie pentru ceilalţi? Sau dacă se termină nu mai contează, omenirea va fi şi mai nepăsătoare, şi mai desfrânată, şi mai egoistă?

~ de arte pe ianuarie 29, 2010.

2 răspunsuri to “Rasa umană”

  1. Eu vreau 2 copii… ce fac?
    Cat despre restul, eu am ceva mari sperante in genetica… medicamente care sa repare genele si sa vindece tot…
    In caz ca nu se intampla asa, o sa apara toata comunicarea si sentimentele alea atunci cand o sa ne dam seama ca vom fi din ce in ce mai singuri… in 4-5 generatii o sa se prinda daca e asa cum zici tu… le va lua inca o generatie ca sa intre in panica, iar apoi lumea o sa devina un mare SPA…

  2. Buna,
    Vreau sa te intreb si eu ceva fara legatura cu articolul tau.
    Cum sa procedez?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: