Misiunea PNL

După alegerile din 2008, Tăriceanu a refuzat practic să colaboreze cu oricare dintre cele două partide mai mari. De ce acum ar vrea să mute partidul de pe meterezele opoziţiei într-un vagon din trenul puterii? Motivele sunt de natură personală: invidie pe succesul lui Crin şi mai ales dorinţa de a se încorona iar ca şef liberal.

După ce a devenit al treilea partid din România, aproape la jumătate faţă de PSD şi PDL, liberalii trebuiau să conceapă o strategie de revenire a partidului măcar pe locul 2, pentru a se bucura de bonusul electoral al forţelor politice care reuşesc să se afle pe axa principală a politicii. Cum din a treia poziţie nu se pune problema de a fi prima forţă a puterii, singura soluţie rămâne opoziţia.

În definitiv PNL s-ar putea extinde uşor peste bazinul artificial al lui Băsescu, imediat ce acesta începe să piardă puterea. PDL nu este un partid cu vreo urmă doctrinară, aşa încât va intra la apă fără banii guvernării. PDL a câştigat cu greu puterea şi în 2008 şi în 2009, după o serie de „întâmplări” dubioase. Fiind acum 3 ani dificili singuri la putere, cu opoziţie şi în stânga şi în dreapta, nu are cum să triumfe în 2012 la parlamentare. Fără putere, niciun urmaş al lui Băsescu nu are cum să ajungă preşedinte, mai ales după ce chiar Zeus l-a bătut foarte greu pe cel mai prost candidat al opoziţiei.

În aceste condiţii ţinta PNL este electoratul lui Băsescu. O bucată mai mică ar putea fi obţinută acum fiind în opoziţie clară cu regimul actual, până la 21-22%. Dar mişcarea decisivă ar fi să colaboreze cu PSD în 2012 pentru alegeri, apoi să refuze intrarea la guvernare. Să susţină chiar un guvern minoritar PSD – care are cele mai mari şanse să fie pe primul loc – şi să beneficieze de bani guvernamentali în teritoriu. Astfel să ducă o luptă abilă pentru destructurarea PDL în teritoriu. Ar putea ajunge astfel la 25-28%.

Principala condiţie a PNL pentru o susţinere a unei guvernări PSD ar trebui să fie însă sprijinul social democraţilor pentru candidatura lui Crin în 2014, care astfel nu va avea nicio problemă să câştige. Cu un preşedinte liberal şi o guvernare social democrată într-o relaţie de funcţionalitate, alegătorii vor percepe cele două partide ca actorii principali ai scenei politice şi PDL nu va mai şanse să depăşească 10%.

Am putea avea aşadar din 2016 o viaţă politică mult mai sănătoasă decât acum. Poate mai civilizată, poate mai principială, poate mai poate mai cinstită. Sau poate sunt eu prea naiv.

~ de arte pe ianuarie 31, 2010.

3 răspunsuri to “Misiunea PNL”

 1. Imediat ce termina sa se sfasie intre ei…

 2. Interesant scenariu.
  Presedinte liberal si guvern social democrat.
  Nu cred insa ca PDL-istii vor ceda foarte usor.
  O seara buna!

 3. Îmi place când văd că există oameni care gândesc mai departe de o săptămâna :).
  Cât despre scenariu, nu sună rău deloc, dar să nu uităm că cel care are totul de pierdut va trage cu dinții de fiecare șansă a sa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: