Sistemul de vot

Majoritatea celor câtiva care s-au prezentat la vot în 2008 au dorit votul uninominal în locul celui de pe liste. Dar oare de ce? Se gândesc că alesul lor, unul dintre 300 sau 400, va fi motorul schimbărilor din Parlament? Cu siguranţă ca nu. Oamenii votează partide şi ideile lor. Sau împotriva ideilor sau corupţiei sau comunismului celorlalţi… şi orice altă gogoriţă le este servită. Dar de ce atunci iubirea neţărmuită pentru votul uninominal? Pentru că oamenii vor ca partidele să le ofere şi oameni pe măsură pe care îi voteze.

Sistemul din 2008 a fost cel mai neispirat posibil, asta ca să fiu milos cu prostia legiuitorilor. Oamenii au fost şi au votat un om… dar au ieşit alţi oameni. De pe locul 2, 3, sau chiar 4. Dacă depăşea PRM pragul electoral puteau fi şi de pe locul 5. De ce aşa ceva? Pentru ca să se respecte proporţionalitatea. Numai ca PSD a luat mai multe voturi şi mai puţine mandate. Curat proporţional, fără discuţie.

În aceste condiţii, dacă am exclus listele, ne putem gândi la votul majoritar într-un tur sau în două tururi. Fără număr nu ne putem gândi aici, în ciuda unei înclinaţii absolut naturale. Mi se pare evidentă superioritatea variantei în două tururi, deoarece parlamentarii vor avea legimitate mult mai mare cu peste 50% din voturi, faţă de unele cazuri în care s-ar putea câştiga şi cu 20%.

Se spune că liberalii ar fi principalii dezavantajaţi. Vă rog să mă credeţi pe cuvânt că nu prea e aşa. Nu mult, doar până voi posta rezultatele unei simulări pe un ipotetic tur doi la alegerile din 2008. Rămâne însă problema PRM şi a altor posibile partide care să depăşească pragul actual de 5%, dar să nu aibă niciun câştigător în colegii. Acestea ar putea primi însă un număr fix de 3-5 parlamentari suplimentari pentru ca vocea lor să se poate auzi în Parlament. De ce această concesie? Pentru că populaţia nereprezentată iese în stradă.

~ de arte pe februarie 2, 2010.

4 răspunsuri to “Sistemul de vot”

 1. Astept simularea. 🙂

 2. de ce aceasta postare acum? si categoric nu PNl a fost dezavantajat. Adica ei isi pun probleme acum, daca se schimba uninominalul.

  De altfel cred avanajele sunt in functie de sisteme. Da, PD-L a castigat cu 1 senator si 2 deputati in plus la acea vreme, fata votul pe liste, insa fata de un uninominal in 2 tururi, PD-L, ca si PSD e dezavantajat. Ar fi putut obtine mai multe locuri, daca se mergea in turul 2. Ar fi fost mai putine pt UDMR si PNL.

  • Nu am inteles prea bine ce ai vrut sa spui, ideile trebuiau un pic sistematizate…
   Am vazut in schimb calculele pe care le-a facut Arte pe datele de la parlamentare 2008. Practic a pornit de la premisa ca PNL si PSD ar fi favorizate intr-o confruntare directa cu PDL (si data fiind situatia din tara in acest moment, scenariul este probabil pt 2012), cu o anumita redistribuire (modificabila) a voturilor apartinand partidelor ramase pe „dinafara” in turul 2.
   Daca acest sistem de calcul pentru „turul 2” ar fi fost folosit la parlamentare 2008, atat PSD cat si PNL ar fi avut mandate in plus.

 3. Nu se stie exact, decat prin statistici sociologice catre cine au mers voturile din primul tur ale lui crin, marko, vadim, oprescu etc. in tururl 2. Sa zicem ca e cum spui tu si atunci PNL nu are de ce sa se teama de acest sistem mai corect. Acest uninominal mai corect. Si cel pe liste era corect, dar avea alte principii la baza.

  Insa, conform datelor din 2008, iau Clujul ca exemplu, dar cam peste tot e asa, In judet in toate colegiile s-a obtinut cam 40%. 10 deputati si 2 senatori. Este o sansa mare ca in turul 2 PD-L sa fi luat 9 deputati si 3-4 senatori nu 4 deputati si 2 senatori. Generalizand, si tinand cont de faptul ca majoritatea colegiilor au fost catigate in primul tur de PSD sau PD-L, cel mai probabil PNL nu ar fi avut asa multe locuri. Si ca sa leg ideea asta de cea de mai sus, una e sa nu-ti placa de Basescu sau de Geoana, alta e sa votezi un partid, sa ai o culoare politica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: