Două tururi

După cum v-am promis anterior să mă enervez pe pesedei, vă spun câteva cuvinte despre simularea pe care am facut-o pentru a vedea rezultatele unui scrutin majoritar în două tururi. Am pornit de la premiza că un astfel de sistem de vot favorizează coaliţiile, înţelegerile, acordurile, mai mult decât strategia „singuri împotriva tuturor”. Aşadar contează cel mai mult cine e mai acceptabil pentru toată lumea, decât cine înjură mai mult adversarii.

Pornind concret de la situaţia actuală de pe scena politică, PDL este cel solitar. S-a văzut şi la turul II al prezidenţialelor, dar şi la votul din colegiul uninominal 1/42, că PSD şi PNL se sprijină reciproc, cu efect puternic asupra alegătorilor. În plus PNL are calitatea că este cel mai puţin urât partid. PSD sunt comunişti, PDL cu dictatorul, aşa încât dacă reuşeşte să intre în turul 2, PNL are prima şansă. Majoritatea susţinătorilor PNL vor vota PSD şi invers, iar dacă nu intră în turul 2, cei de la PDL vor sprijini PNL.

Concret, rezultatele simulării pe alegerile din 2008 la Camera Deputaţilor au indicat PSD ca mare câştigător, luând cu 30 mandate în plus, dintre care 24 de la PDL şi 7 de la UDMR. PNL ar fi luat un mandat in plus.
Interesant este însă ce s-ar întâmpla dacă PNL ar lua în 2012 2% mai mult, iar PDL 2% mai puţin. În acest caz, PNL ar lua de la PDL un număr foarte mare de parlamentari, şi ar ajunge peste PDL ca pondere în Parlament, chiar dacă PNL va avea efectiv 20% şi PDL 30%.

S-a spus că PNL e principalul partid care are de pierdut din votul majoritar. Dacă e în 2 tururi, nu, dacă e într-un singur tur, atunci da. Însă dacă PNL vrea să ajungă în primele două partide din România trebuie să dorească acest sistem de vot deoarece, când va ajunge la 30%, va avea nevoie de prima majoritară indirectă pentru a putea guverna. În plus ar fi şi arma perfectă pentru ca, folosindu-se de PSD, să elimine mare parte din influenţa PDL de pe scena politică şi să ia electoratul acestora. Aşa că nu le pot ura decât „vânt din pupa!”. Nepotrivit, nu?

~ de arte pe februarie 6, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: