Statul şi piaţa

În secolul 18 Adam Smith, un scoţian rămas în istoria economiei, scria celebra sa lucrare „Avuţia Naţiunilor”. El prezenta concepţia sa despre piaţă prin intermediul unei metafore „mâna invizibilă” care făcea ca societatea să prospere în ansamblul ei pe baza eforturilor individuale şi egoiste ale membrilor ei. Smith este recunoscut ca teoreticianul liberalismului economic deoarece în ideile sale statul avea numai funcţii de apărare, ordine publică şi justiţie, colectând un minim taxe şi neintervenind în viaţa economică, presupusă a se autoregla.

În cele peste două secole scurse viaţa a demonstrat că piaţa nu se autoreglează deloc cum şi-a imaginat el. Economiile au suferit numeroase crize şi recesiuni, din diverse manifestări ale eşecurilor pieţei: informaţie asimtrică, selecţie adversă, hazard moral, externalităţi pozitive şi negative. În acest context s-au formulat şi răspunsuri la aceste situaţii, toate implicând o acţiune concertată a instituţiilor statului. Asta nu înseamnă că fenomele negative s-au oprit. Cu siguranţă că fără intervenţii efectele ar fi fost mult mai puternice.

Dar ce înseamnă o intervenţie corectă şi articulată a statului? Sectoare întregi de stat? Monopol asupra resurselor? Nicidecum. Statul este recunoscut ca fiind cel mai prost administrator deoarece reprezentanţii săi nu au interes direct în limitarea risipei şi creşterea eficienţei. Dacă nu sunteţi convinşi vă dau câteva exemple: Boc, Udrea, Videanu, Berceanu.

Economia trebuie aşadar să fie în totalitate privată. Nu sunt de acord cu cei care plâng după Petrom, Sidex sau că nu mai avem bănci româneşti. Statul nu are de ce să deţină aşa ceva, pentru că invariabil rezultatul sunt oameni puşi în funcţii pe criterii politice, plata datoriilor electorale, satisfacerea grupurilor de interese. Mai mult sau mai puţin aceste lucruri se întâmplă peste tot. Oricum există contracte de stat scandaloase privind de la asfaltări şi salubritate, până la perdele şi covoare.

Statul poate foarte bine să influenţeze economia prin măsuri fiscale şi autorităţi sectoriale de reglementare. Nu ne place activitatea băncilor? BNR şi Consiliul Concurenţei pot lua anumite măsuri pentru protecţia clienţilor. Nu ne plac societăţile care furnizează energie electrică? Din nou se poate acţiona pentru reglarea preţurilor ca ele să nu devină injuste. În anumite cazuri statul poate interveni prin subvenţii.

Iată aşadar că statul are multe pârghii pentru reglarea pieţelor împiedicarea eşecului acestora fără a încerca să controleze nimic în mod direct. De aceea statul ar trebui să privatizeze întregul sector public, inclusiv companiile considerate acum de interes naţional. În schimb instituţiile statului trebuie întărite. Câte măsuri de impact a luat până acum Consiliul Concurenţei, cea mai importantă instituţie din acest mecanism de reglementare? Oare nu sunt în România practici neconcurenţiale? Asigurările obligatorii au cam acelaşi preţ, hipermarketurile au aceleaşi mii de taxe care îi jupuie pe micii producători, şi astea sunt numai câteva exemple recente. Cred că avem foarte multe de făcut.

~ de arte pe februarie 9, 2010.

2 răspunsuri to “Statul şi piaţa”

 1. Avem foarte multe de făcut si nu facem mai nimic.
  O zi buna!

  • Si asta te mira?…
   Acum sa ne gandim un pic:)
   Statul ar trebui sa actioneze strict in interestul cetateanului, corect?
   Care cetatean e implicat in companiile cu electricitate, in hipermarketuri, in asigurari, in mici vanzari gri, in trafic de droguri, carne vie si fier vechi, in afaceri cu armament, paduri, terenuri, resurse etc.
   Iar statul actioneaza in interesul lui, al cetateanului !!!

   PS: Orice asemanare cu un stat din Europa Centrala si de Est este pur intamplatoare…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: