Primul pas

Stăteam ieri la servici cu bunul meu coleg şi prieten. Efectiv stăteam foarte ocupaţi. Nu era prea vesel şi mi-a zis că ar vrea să se arunce de la mine de pe blog. Imediat m-am gândit la audienţele pe care le-aş putea avea cu un asemenea eveniment. Un fel de blog OTV, dar fără pupincurism la Băsescu.

Pe urmă însă m-am gândit că dacă dai deodată mult cititorilor, ridici nivelul aşteptărilor… şi câţi oameni pot aduce să sară de la mine de pe blog. Aşa că i-am propus colegului meu să facem ceva memorabil şi repetabil. După câteva secunde de gândire intensă, ideea ne-a venit natural : o nouă ordine mondială.

Care este însă cel mai mare rău al sistemulul economic actual, cu ramificaţii adânci în conducerea politică? Evident băncile sunt cancerul societăţilor injuste din zilele noastre. Care este scopul lor? Intermdiază cererea şi oferta de bani. Noi am venit cu o idee revoluţionară: să se întâlnească cererea şi oferta de bani singure, fără bănci pe post de agenţie matrimonială.

Vă întrebaţi cum ar funcţiona un sistem fără bănci. Ar fi o piaţă unică de bani la nivel naţional, pe principiile dublei licitaţii, aşa cum sunt cotate titlurile financiare la bursă. Vrei 10 mii de lei? Pui ordin în piaţă, şi menţionezi dobânda maximă pe care eşti dispus s-o plăteşti. Aşadar cotaţiile banilor ar fi în funcţie de dobândă. BNR ar garanta toate tranzacţiile pentru ca fiecare creditor să fie sigur că va primi banii înapoi. Pe cei care doresc să ia credite, BNR îi va verifica conform unor norme unice şi le va da un plafon pe partea de cerere.

Serviciile BNR ar fi gratis, deoarece este o instituţie publică, care oricum va avea venituri proprii din plasarea banilor. Operaţiunile de plăţi şi compensări vor fi preluate tot de BNR, care are avantajul că le va realiza mult mai rapid. Este adevărat că BNR va trebui să-şi creeze o reţea teritorială, dar oricum ea va fi mult mai mică decât ansamblul agenţiile de acum, care sunt practic din 10 în 10 metri pe orice bulevard mai răsărit. Ar găsi şi personal calificat foarte bun şi spaţiile cele mai bine poziţionate.

Aşadar v-aţi săturat de marje uriaşe, de comisioane pentru dosar, retragere, depunere, analiză, respiraţie, dat bună ziua? De săptămâni de verificat dosarul? De zile în care banii sunt rătăciţi între bănci? De tratamentul condescendent şi bizar al unor salariaţi bancari? Alăturaţi-vă noii ordini fără bănci!

~ de arte pe februarie 13, 2010.

3 răspunsuri to “Primul pas”

  1. Ma inscriu pe lista de asteptare.

  2. lol:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: