Pensiile şi filosofia

Ministrul de finanţe Vlădescu, cel care se autodescria ca epicurean şi plezirist, dar şi analfabet al computerelor, s-a gândit să facă un exerciţiu de filosofie cu bieţii pensionari. Ne-a explicat că este normal ca toate veniturile să fie impozitate deci si pensiile, inclusiv cele sub 1.000 de lei. Oamenii însă n-au înţeles că era vorba de filosofie, nu de realitate.

Principiul este corect, deoarece contribuţia pentru pensii este dedusă din masa impozabilă la momentul prelevării, aşadar pensia ar trebui impozitată. Numai că dacă ne apucăm de principiii, să le respectăm pe toate, nu alternativ. Iar unul ar fi că pensia acordată de stat de-a lungul vieţii ar trebui să fie egală cu contribuţiile plătite de acestea pe timpul vieţii active. După cum am arătat deja într-un articol anterior, aplicarea acestui principiu ar duce ca pensia media să ajungă la 84% din salariu, nu 39% ca acum.

Aşadar dacă dai pensii de 39% în loc de 84%, nu mai poţi aplica şi 16% impozit pe venit. Pentru că deja le-au luat oamenilor peste jumătate din ce li se cuvenea, din munca lor. Deci, dacă începem să fim corecţi, să începem cu statul. Iar domnul Vlădescu să facă filosofie în timpul său liber, nu pe aritmiile pensionarilor.

Din păcate epicureanul nu se poate ocupa de filosofie în timpul liber. Nu că nu ar avea destul, ci pentru că are alte activităţi. Şi puteţi vedea pe toate siturile de profil poveştile de dragoste ale lui cu soţiile prietenilor săi. Însă nu mă pot abţine să-l simpatizez, deoarece unul dintre încornoraţi a fost lătrăul cel mai agresiv al lui Băsescu, Boureanu cel cu muci în freză. Şi răsplata a venit imediat după alegerile din 6 decembrie: Vlădescu la Finanţe. I-aţi mai auzit lătrăturile de atunci?

Mă iertaţi că am deschis subiectul acesta, deşi ideea principală era despre pensii. Dar nu mă puteam abţine. Nu vă îngrijoraţi însă, n-o să bage aştia impozit pe pensiile mici. Nu din corectitudine, ci de frica pierderii de voturi. Mâine vă spun câte ceva despre alocaţii.

~ de arte pe februarie 22, 2010.

3 răspunsuri to “Pensiile şi filosofia”

  1. In momentul asta nu prea mai un nevoie de voturi.
    In momentul asta au nevoie de bani cu orice pret.
    O zi buna!

  2. Nu e chiar asa. Sunt categorii prea largi de oameni.

  3. Contribuabilul ideal fumează, consumă alcool şi moare tânăr. Asa nu consuma din resursele bugetului de stat, ci doar cotizeaza … niste pleziristi, practic …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: