Românii şi democraţia

Vă spuneam acum câteva săptămâni că democraţia nu înseamnă dictatura majorităţii ci, dimportrivă, asigurararea unui sistem de protecţie a minorităţilor, de orice fel sunt ele. Pentru că majoritatea poate fi animată de anumite sentimente, frustrări, dorinţe şi deci complet iraţională. În mâinile poporului cu ştampilă nu poate fi pusă orice decizie. Binele şi răul nu sunt decise prin vot, oricâtă majoritate s-ar crea.

E foarte simplu să manipulezi un popor care trăieşte rău, care este frustrat de bogăţia unor ciorditori din averea publică sau privată. Şi trăind astfel, sentimentele lor negative pot fi orientate uşor împotriva mogulilor, împotriva pensiilor nesimţite, împotriva parlamentarilor. Niciodată împotriva preşedintelui sau a serviciilor secrete loiale, sau măcar a miniştrilor nesimţiţi. Nu, că şi aştia sunt tot ai lui. Vă spuneam aşadar că deciziile majorităţii pot naşte monştri.

Acum am şi confirmarea statistică, faptică, a ceea ce am afirmat anterior. Sandajul CURS comandat de Pro Democraţia arată că 91% dintre români sunt de acord cu pedeapsa cu moartea, 88% vor condamnarea penală a celor care denigrează religia ortodoxă şi 94% vor ca ţiganii infractori să piardă cetăţenia română. Şi să fie duşi în deşert, aş adăuga. Ce înseamnă asta? Că oamenii sunt frustraţi şi caută ţapi ispăşitori. Iar guvernanţii se grăbesc să le satisfacă setea de sânge. Se întâmplă mereu în istorie şi nu învăţăm nimic.

Iată aşadar că dictatura majorităţii ar însemna discriminare pe criterii etnice, religioase. Ori nu asta înseamnă democraţia. Şi mai demonstrează că oamenii gândesc superficial. Sunt pe de o parte pentru pedeapsa cu moartea, dar altfel declară că nu au încredere în justiţie. Adică justiţia asta atât de controversată să decidă asupra vieţii şi morţii oamenilor? Ne asumăm ca societate să ucidem pe unii asupra cărora se pot face o tonă de greşeli?

În final trebuie să remarc şi ipocrizia cetăţenilor, despre care am mai vorbit. Ei sunt buni creştini ortodocşi, îl iubesc pe Dumnezeu şi biserica, dar sunt 91% grăbiţi să adopte pedeapsa cu moartea. Poate s-or fi schimbat preceptele bisericii, dar eu credeam că uciderea unui om, orice ar fi făcut acela, e tot un păcat de moarte. Ori, dacă societatea face acest lucru, toţi împărţim povara, nu numai soldatul care trage, doctorul care îl injectează sau gardianul care trage de maneta de curent.

Publicitate

~ de arte pe martie 31, 2010.

3 răspunsuri to “Românii şi democraţia”

  1. Prin scoala generala parca, aveam o materie numita educatie civica, al carui scop, tocmai asta era, sa asigure faptul ca poporul in devenire sa stie cum e cu cele 3 puteri din stat, constitutia si alte asemenea. Nu se prea facea, cel putin la mine, jucam whist… ma gandesc ca intre timp au si scos-o…
    Un popor prost este un popor usor de condus.

  2. […] in sufragerie Dormitau pe-o farfurie, Necajite si manjite, Zece oua inrosite. Un ou alb, abia ouat, Cu mirare le-a-ntrebata: – Ce va […]

  3. […] ARTE […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: