Impozite şi taxe

Populaţia e foarte nemulţumită în ţară, sondajele de opinie făcute de Comisie arată clar acest lucru. Nemulţumire, frustrări, neîncredere în toţi şi în toate. Mai ales în instituţiile statului, care nu fac nimic. De acord că e criză şi nu se poate face nimic bătând din palme. Dar ceva, acolo, cât de mic? Programul anticriză nu înseamnă nici măcar cât semnifica luminiţa propovăduită de Ciorbea.

Ce este însă de făcut, înainte ca societatea să se atomizeze şi mai ales să se anarhizeze? Pus un guvern nou, în care oamenii să aibă un pic de încredere, chiar dacă vor rămâne reticenţi. Să nu fie pe faţă atât de hoţi şi de incompetenţi. Şi să adopte un plan de măsuri prin care toţi cetăţenii să înţeleagă că, deşi e greu, ne solidarizăm, luăm măsurile grele care trebuie luate şi vom supravieţui întăriţi.

Pentru asta ar trebui însă ca guvernul să-i pese într-adevăr de banul public, cheltuit pe bunuri şi servicii, nu să dea oameni afară şi să scadă pensiile, fie ele militare sau civile. Să adopte noi măsuri fiscale, prin care sarcina grea a crizei să nu pice pe umărul celor mai săraci, în timp ce îmbogăţiţii din furăciuni şi bani publici să se plimbe cu maşini scumpe prin locuri de fiţe,

În primul trebuie introdusă impozitarea progresivă, aşa cum este în toate statele europene, fie ele de dreapta – Franţa, Germania, Italia, sau de stânga – Anglia, Spania, Portugalia. Apoi reduse contribuţiile sociale, ca să scădem costul muncii şi să fie create premisele pentru noi locuri de muncă. Eliminarea posibilităţilor de evaziune fiscală legală, cum sunt plata salariilor prin firme sau pe persoane fizice autorizate.

În final să demarăm programe de susţinere ale unor sectoare industriale importante, mai ales pentru export, ca să putem echilibra balanţa de plăţi şi să putem să ne dezvoltăm organic şi nu pe credit. Agricultura este prima şansă pentru relansare şi echilibrare, pentru că sateliţi n-o să facem prea curând. Avem multe de făcut, dar cu un prim ministru care are capul bun doar să spargă ta-su ouă, e mai greu.

~ de arte pe aprilie 30, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: