Ce ne facem cu criza

În Grecia guvernul a trebuit să măsuri drastice pentru a evita falimentul naţional. Pe de o parte a obţinut un împrumut uriaş de la Uniune şi Fond, de 110 miliarde euro, dar guvernul va tăia salariile, pensiile şi va majora din nou cota TVA. Economii de 30 miliarde de euro în 3 ani. Suntem în pericol să ajungem acolo? Nu încă.

Dar cu un guvern preocupat de propagandă deşănţată şi stupidă în public şi de furăciune în privat, nu mai avem atât de mult. Şi dacă nu poate da măsuri de creştere economică, nici atrage fonduri europene, nu poate colecta impozitele cum ar trebui şi nici reduce cheltuielile… ce rămâne de făcut? Creşterea impozitelor. La inteligenţa ieşită din comun pe care au demonstrat-o, sunt sigur că nici nu s-au gândit la efectele negative legate de scăderea afacerilor şi creşterea şomajului.

Dar ce se poate face de fapt? Suntem o ţară pierdută sau avem într-adevăr un guvern impotent? La cum s-a votat în 2009 aş spune că nu mai sunt mari speranţe legate de ţară. Totuşi, înclin să cred că se pot lua câteva măsuri hotărâte pentru echilibrarea bugetului şi revenirea economică.

În primul rând ar trebui restructurate contribuţiile sociale, concomitent cu extinderea acestora la toate categoriile de venituri care pot acoperi plata de salarii. Astfel rata totală ar trebui să scadă de la 45% în prezent, la o contribuţie unică de 30-35%, dar aplicată la veniturile persoanelor fizice independente, drepturilor de autor, dar şi la firmele cu mai puţin de 5 angajaţi. Oricum nu se percep decât pentru maxim 5 salarii medii. O simulare ar arăta aproximativ 1% în plus la buget, compunând cele două efecte opuse. În plus costul forţei de muncă ar scădea cu 12% în termeni totali. Concret, în loc de impozite de 80 de lei la 100 lei plătiţi net salariatului, se va ajunge la 58 de lei.

Revin şi la taxele pe lux. Ar trebui taxate suplimentar maşinile şi scumpe atât la cumpărarea lor cât şi pentru impozitul anual pe proprietate. În schimb cei cu o singură locuinţă sub anumit plafon ar putea fi scutiţi de plata acestor impozite. Legat de impozitul progresiv, acesta poate fi gândit numai după ce se face ordine în impozitul pe venit.

~ de arte pe mai 4, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: