Despre genocid, cu luciditate

Astăzi Guvernul, prin capul său pleșuv, a anunțat cu pompă reducerea pensiilor și a salariilor bugetare, cu 15% și respectiv 25%. Este măsura disperată care încununează 18 luni de realizări mărețe ale șatrei de la putere.

Oricât am urla, evaziunea fiscală și sifonarea banului public nu se vor diminua semnificativ. Băieții ăștia știu unde se vor duce după alegerile din 2012 și au nevoie de banii de avion până în primul stat cu care România nu are tratat de extrădare. Faptul că i-am votat a presupus automat un fel de licență pentru furt, așa cum agentul 007 avea permis de a ucide.

Hai totuși să analizăm lucid cele două variante: creșterea TVA la 25% și a cotei unice la 20%, versus reducerile de pensii și salarii, ambele pornind de la cifrele pe 2009. Varianta aleasă presupune reducerea cheltuielilor de personal de la 9,2% la 6,9% din PIB și a celor sociale de la 12,7% la 10,8% din PIB. Total economie 4,2% din PIB, practic de mâine. Scăderea consumului este dificil de estimat, dar personal cred că va fi marginală, undeva la 2%, așadar cu 0,6% venituri mai mici la buget.

În schimb varianta creșterii impozitelor ar aduce, matematic, o creștere a colectării TVA de la 6,8% la 8,5% din PIB și a celor din cota unică de la 6,3% la 7,9% din PIB. Problema generală în acest caz este reducerea veniturilor cu 5%, care este cheltuit mai mult pe taxe, cu 4,2% și în consecință mai puțin pe bunurile propriu-zise. Așadar, PIB ar putea să scadă cu 9%, deci și colectarea ar scădea cu 2,7%.

Iată că în primul caz s-ar face o economie netă de 3,6% din PIB, față de 0,6% în al doilea caz. Ar mai fi un aspect moral aici, deși nu sunt de acord cu războiul privat-stat, dar particularii au primit în plin scăderea PIB de aproape 8% din 2009, ceilalți suferind doar înghețarea salariilor. Dacă este adevărat că aparatul de stat a fost crescut în 2005-2008 pe baza avântului economic, atunci e normal să sufere, acum la scădere economică.

În final, am speranța, probabil deșartă, că salariile bugetare, precum și pensiile, vor fi reduse diferit, la media menționată și nu pro-rata, orbește. Guvernul Șoc-și-Groază este însă incapabil să facă o ierarhie și să adopte scăderi diferențiate până la 1 iunie. Ca să concluzionez însă, nu poate fi genocid, deoarece asta înseamnă uciderea organizată a unei rase, dar ca efecte se poate apropia. Privind măcelul, chiar nu mai îmi vine să mă bucur pentru cei care au ales pe 6 decembrie Anticomunismul.

Publicitate

~ de arte pe mai 6, 2010.

Un răspuns to “Despre genocid, cu luciditate”

  1. […] de theodora0303 pe mai 7, 2010 De ieri seara, de cand Basescu Traian, care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei, a anuntat reducerea pensiilor si a […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: