Despre tăierea mieilor

Trebuie să fac câteva precizări legate de tăierile promovate de băsel şi clica de oameni trişti. Că ceilalţi ar fi veseli, cum zicea el. În primul rând este evident că măsurile impuse nu compun un plan, ci reprezintă o măsură disperată şi incorectă, luată din cauza lipsei banilor. Rămân la ideea că este mai bună decât creşterea impozitelor, care ar fi fost iluzorie, dar nu înseamnă că nu se poate face altfel.

Aşadar, da tăierii cheltuielilor bugetare, dar de ce să începi cu oamenii? Poate unii bugetari s-au înmulţit ca amibele în ultimii 4-5 ani, dar cel puţin pensionarii nu au nicio vină nici pentru furtul resurselor publice, nici pentru criza din ţară. Şi au deja venituri foarte mici, marea majoritate fiind cu pensia sub 800 lei. Mai mult, tăierile nu ar trebui să afecteze toate domeniile, ca dintre cei 500.000 de bugetari în plus, faţă de 2004, nu regăsim nici doctori, nici profesori, ca să dau doar două exemple.

În schimb guvernul ar trebui să reducă deficitul prin tăierea cheltuielilor cu bunuri sau servicii, situate la peste 7 mld. euro, adică 5,7% din PIB. Nu va avea de suferit economia dacă statul nu va mai cumpăra merţane, leptoape şi plăjmi. Nu mai spun de faptul că toate aceste cheltuieli sunt umflate şi date clientelei politice. Cred că statul s-ar descurca decent cu 2 mld. euro, adică 1,6% din PIB. Mai mult, decât să dai oameni afară care n-au unde să meargă, din cauză că acelaşi Guvernul nu ia măsuri pentru stimularea economiei, mai bine reduci cheltuielile cu aşa zisele investiţii, alt sifon de bani publici.

Cu siguranţă este nevoie de o restructurare a aparatului de stat, dar aceasta trebuie făcută după o analiză atentă, nicidecum printr-o tăiere nediscriminatorie a veniturilor a 1,4 milioane de oameni, dintre care peste 50% cu salariile foarte apropiate de cel minim. Şi oricum nu fără a le oferi o alternativă în mediul privat. Aşadar sunt pentru o reducere treptată a aparatului de stat, însă numai pe măsură ce economia îşi revine şi se reia crearea locurilor de muncă.

Aşadar cheia unui adevărat program sunt măsurile economice, care să asigure creşterea veniturilor pe termen mediu. Desigur trebuie reduse imediat şi o serie de cheltuieli, dar la nivelul eficientizării utilizării fondurilor publice. Şi orice caz trebuie evitate măsuri auxiliare tâmpite gen reducerea alocaţiei pentru mame, reintroducerea impozitului pe dobânzi şi incredibila impozitare a bonurilor de masă. Ca să închei reforma bugetară nu trebuie făcută prin aceleaşi mijloace cu problema câinilor vagabonzi, adică eutanasierea unei mari părţi a populaţiei.

~ de arte pe mai 12, 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: