Lupta cea mare

Săptămâna aceasta Guvernul va adopta cel mai probabil programul de măsuri prin care vizează „ieșirea din criză”, în fapt sacrificarea câtorva milioane de oameni pentru a acoperi furturile de la buget. O mare tăiere a pensiilor și salariilor, care va duce la reacția dură a multor categorii de oameni, prin proteste de stradă, grevă generală și poate chiar violențe. Opoziția pregătește ofensiva în Parlament, unde se pare că majoritatea de strânsură prezintă mai multe fisuri care ar putea duce la căderea Guvernului.

În primul rând sunt atacați pensionarii, oameni care nu au cum să se apere de înfometarea la care îi supune puterea. Această categorie socială și-a făcut datoria către societate, a plătit impozite și taxe, iar acum sunt puși în prima linie a sacrificiului pentru țară. Este oare vina lor că statul nu poate în niciun fel să combată uriașa evaziune fiscală? E de datoria lor să creeze noi locuri de muncă astfel încât pensiile lor să fie susținute? Sau să stârpească furtul din achizițiile publice? Cu siguranță nu! Și, atunci, de ce să plătească ei?

Avem de-a face apoi cu marea masă a bugetarilor, cu salarii mici, care vor ajunge să câștige te miri ce. Măcar ei au posibilitatea de a protesta, de a face grevă, de a bloca instituțiile publice și așa mai departe. Sunt într-adevăr foarte mulți, dar nu acum este momentul să fie disponibilizați și să moară de foame, când guvernul nu ia absolut nicio măsură de stimulare a economiei și a creeării de noi locuri de muncă, pentru ca ei să poată fi absorbiți.

În realitate, puterea trece direct la sacrificarea oamenilor, în loc să apeleze la reducerea furtului de stat, prin reducerea achizițiilor inutile și organizarea de licitații corecte. Numai din această sursă s-ar economisi banii necesari care ar fi fost obținuți din marea tăiere. Apoi urmează urmărirea evaziunii fiscale, a miilor de tiruri cu țigări care penetrează granița, mai ceva decât cerneala și creta. Contrabanda e însă o mare sursă de profit, care se împarte și la politicienii și demnitarii puterii.

Cel mai amuzant din corul nemulțumirii generale sunt protestele jurnaliștilor și celor cu profesii liberale, unde guvernul are în plan uniformizarea contribuțiilor cu cele din salarii. De parcă avocații, de exemplu, ar fi o specie pe cale de dispariție, ocrotită de lege, prin impozite și taxe mai mici. De ce să nu plătească toată lumea la fel? De ce să fie jurnaliștii și avocații mai puțin taxați decât cei care fac automobile la Dacia, oțel la Sidex sau aluminiu la Alro? Doar că veniturile lor se numesc în loc de salariu, drepturi de autor sau onorariu? Taxăm semantica sau veniturile?

Eu personal vreau să-i apăr în primul rând pe pensionari. În acest sens nu subscriu la demersul privind renunțarea la măsurii planificate de Guvern, de a reduce contribuțiile la pilonul 2 de la 2,5% la 0,5%. Cu alte cuvinte sunt de acord să dau „de la mine” acești bani din viitor pentru pensionarii de azi. Și așa aceste fonduri au fost create printr-un abuz. Cine dorește, să plătească pensie facultativă, și eventual să fie deductibilă fiscal, dar să nu mă oblige statul să dau bani unor privați. Nu îmi ajunge cât mă fură Băsescu, Boc, Videanu și Udrea?

~ de arte pe mai 24, 2010.

2 răspunsuri to “Lupta cea mare”

  1. Si oricum, banii astia nu ii dai chiar „de la tine”. Ei se intorc practic in pilonul 1 si pierzi numai plusul de valoare adaugat teoretic de privatii de la pilonul 2.
    Am vazut deja 3 petitii formulate si semnate pentru ca Guvernul sa renunte la aceasta masura… Cam multe oi in tara asta… mult prea multe… Nu cred in petitii. E suficient sa citesti legislatia care le reglementeaza pentru a intelege de ce (http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/233_2002.php). Cum se organizeaza, cum se semneaza, cum se inregistreaza, cui se adreseaza si in cat timp se solutioneaza de catre institutia in cauza (iar in acest caz, sigur o sa zica Guvernul „vai, ce am gresit, aveti dreptate!” petitionarilor)… omg omg!:)
    Dureaza mai putin sa faci o revolutie si sa-i impusti pe toti… ca sa nu mai vorbim de eficienta:D

  2. […] mei din blogosfera care au aceleasi aspiratii cu mine: Ana Usca, Anca Florea, Arte, Atitudini, Augstin Radescu, Basarica, Basescul, BIBLIOTECARUL, Caius, CEPECA, Constiinta Unui […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: