Justiția din România

M-a revoltat foarte tare arestarea președintelui Consiliului Județean Argeș. Pe de o parte, pentru că arestarea preventivă este o mizerie, complet nejustificată din punct de vedere al pericolului social. Adică pentru niște fonduri alocate ilegal acum 4 ani, e justificată arestarea, dar pentru tentativa de omor a lui Plăcințel, nu e problemă. Apoi, chiar mai important, pentru că a fost clar un ordin politic. Aceeași judecătoare, fostă procuror DNA, care aprobase toate arestările preventive pentru oameni politici, a fost adusă pentru acest lucru, fix la 24 de ore după protestul viguros de la Dacia.

Înseamnă că oricare dintre noi poate fi luat de pe stradă din motive bizare și ținut în arest luni de zile fără motiv întemeiat. Dacă s-a putut întâmpla cu acest om, cu senatorul Voicu, cu oameni de afaceri ca Vântu, Patriciu sau Becali, oricare om poate înfunda pușcăria fără motiv. Este vreo diferență față de regimul totalitar despre care am vorbit ieri? Eu nu văd, sincer.

Mi s-a spus că ăla era un corupt și așa mai departe. Dar toți miniștrii și președinții CJ și primarii caută să fie aleși pentru a servi interesul personal. Deci oricare ar putea fi căutat pentru tot felul de fapte de acest fel. Dar se fac anchete numai la ordin, care oricum nu se finalizează cu vreo condamnare. Da, vreau să se facă dreptate, dar dacă e să stea Nicolescu în arest preventiv pe durata anchetei, să stea și Udrea, Videanu și Berceanu, și toate astea după ce am rezolvat dosarul Flota.

Asta este, cu tot idealismul meu, trebuie să recunosc că există corupție și interese personale în toată administrația. Dar nu pot să fac greșeala pe care o fac trepanații, să zic că sunt toți la fel. Și în perioada de glorie a României, între războaie, se mai fura, dar preocuparea principală era țara. Și nici acum nu pot să pun egal între toate partidele. Pentru că Băsescu a câștigat alegerile cu lupta anticorupție, și unde suntem acum? A făcut ceva zeița Macovei a justiției? Așadar PSD sunt hoți și corupți, în timp ce PDL sunt hoți, corupți, tupeiști, mincinoși, abuzivi.

Poate credeți că pe oamenii normali nu-i afectează lucrurile astea? Poate nu ați văzut pe timișoreanul care vrea să-și ia casa înapoi după ce fusese ocupată abuziv, și procesul durează de 7 ani. Aveam un coleg care cumpărase de la stat un apartament într-o vilă naționalizată. A fost revendicată, el a pierdut procesul, în timp ce vecinul lui din celălalt apartament al vilei a câștigat. Două decizii opuse, în două cazuri gemene.

Cum zicea Băsescu? „În timpul mandatului meu…”. Tupeul, ăsta e cel mai grotesc. Pentru că ne consideră proști. Și, după rezultatul alegerilor din 2009, nu s-a înșelat.

~ de arte pe ianuarie 28, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: