O nouă lege electorală

Deși poate părea ceva foarte abstract, față de realitatea de zi cu zi, o reformă a legii electorale este deosebit de importantă. Da, ar trebui mai întâi să avem cu toții ce mânca și, măcar în mare parte, locuri de muncă. Și poate o șansă la realizare în viață ar fi extrem de utilă.

Dar dacă avem probleme azi cu pensiile, salariile și locurile de muncă este și pentru că sistemul electoral este greșit. Bine, nu-i neglijăm nici pe cei 5 milioane de români care au votat anticomunismul, după ce anterior votaseră anticorupția rămasă fără rezultat. În ciuda ministeriatului fecioarei justițiare Macovei, fostă deontoloagă și imparțială, actuală europarlamentar PDL.

Cred foarte puternic că parlamentarul trebuie să aibă mandatul legat de partidul care l-a susținut. Vrea să plece, sau este dat afară, să se facă noi alegeri în colegiul respectiv. De preferință în două tururi, să fie cât mai multe voturi în spatele unui mandat. Orice mare personalitate să fie aleasă ca independent, dacă vrea să dispună de mandat cum vrea.

O să spuneți că legăm oamenii de partide, și vor face numai ce dispun șefii de partide. În realitate lucrurile nu stau deloc așa. Pentru că niciun partid nu-și permite șă-și pună în joc locurile din Parlament că șefului de partid nu-i place de glasul unui deputat. Iar dacă locurile în Parlament nu mai sunt așa sigure, cu patru ani de somn, nu se vor mai da atâția bani în campaniile electorale. Nici de candidați, nici de partide.

Cel mai periculos ar fi să se păstreze sistemul actual, în care apare un partid nou în Parlament, care nu a fost ales de nimeni. Iar dacă oamenii ar fi votat cu acești oameni pentru ei înșiși, partidul lor inventat n-ar fi avut 0% în absolut toate sondajele de opinie.

Dacă cineva foarte popular nu este de acord cu opiniile partidului său, și decide să plece sau este dat afară, poporul din acel colegiu va fi ales din nou în acel colegiu. Prefer să cheltuiască statul niște bani în plus dar oamenii să-și spună părerea decât să avem zeci și zeci de trădători în Parlament. Dacă ne e frică de niște costuri suplimentare, să ne amintim că dictatura e cea mai ieftină.

În final sunt de acord ca partidele să primească bani pentru campaniile electorale de la stat, să nu se mai admită donații sau sponsorizări. Să se limiteze materialele de campanie la panotaje, reclamă audiovizuală și scrisă. Nu găleți, nu umbrele, nici măcar pixuri. Pușcărie pentru voturile multiple sau pentru tentativele de furt de voturi, în cadrul unui sistem informatizat de evidență a prezenței la urne.

~ de arte pe februarie 1, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: