„Confesiunea la un polițist”

Am primit ieri seară, pe adresa redacției, o mișcătoare misivă anonimă, intitulată „Confesiunea la un polițist”. O redăm așa cum ne-a fost trimisă. Așa încât, dacă regia este pregătită…

„Vreau ca să vă scriu ca să aibă și polițiștii de fonteră un cuvânt de spus, că toți a sărit de gâtul lor că e niște corupți, că ea banii la oameni, că de la ei nu o bagă România în Șengăn. Că noi am fi niște lepre, niște nonorociți. Dar nu-i așa, nu-i deloc așa. Noi muncim zi de vară pânăn seară, stăm pe graniță și apărăm țara. Și mulți oameni știe asta și uneori lasă și ei o atenție pă ghișeu, că știe că salarile e mici.

Ca să vă spui drept toati problemile a plecat de la școală. Noi am făcut decât câteva clase la noi la sate și mai mult ca lucru manual nu n-ea rămas. Și unii a făcut cor la beserică. Dar atâta. Mulți nu știe să scriu bine, citește greu, eu sunt singurul agent principal de la mine din vamă care am terminat pe bune a treia. Șefu de la noi are 8 clase că a fost măsa profesoară, dar el nu s a mai dus din a șasea. Noi îi zicem telectuale, și e mândru, are diploma de clasa opta in birou.

Deci zic că de aci a plecat toate problemele. Io dau seama că era bine ca să știm carte, dar așa o fost. Toți a făcut c-ea zis șefii, na stat ca să judece. De aia, multe confuzii a fost când sa dat ordine scrise de la București. Imi amintesc in 93, cand sa inteles aia de la București cu Interpolul, a zis ca si noi să susținem interpolii, mulți a înțeles că să susțină interlopii, și aci a început cu toate astea. Când a vrut unul sau altul dintre ăia mari să luptăm cu ei, nu se mai putea, avea toți polițiștii un fin interlop, un cuscru sau un cumnat. Ce era să facem? Luptăm acuma și contra la familie?

Acu io nu vam scris să zic ce buni este polițiștii, sau ce perfecți este ei. Oriunde este uscături, și la noi este la fel. Dar nu se poate ca să acceptăm că oile negre suntem noi. Ei arestează doar polițiști, dar șefi de la București de ce nu? Noi unde am dat atențile care oamenii nea ajutat? Maxim două înghetăți aduceam și noi la copii acasă, și tranversa zilnic mii de oameni pe la noi. Da pe prietenii lui Bercea care îl ajută să piardă dosare, de ce nui arestează niminea? Mio zis un văr de la slatina că avia înregistrare cum a băgat cuțitu întrunu și s-a perdut la procuratură.

Păi ăștia fură toți banii cu contractele publice, dă miliarde la șosele care nu se face nimic, și tot politiști de fronteră e vinovați? Poate cetățeni ca să creadă că de la polițiști lea scăzut pensile, salarile, ca deaia e săraci? Io și toți colegii mei vă roagă ca să dați scrisoarea mea, să știe lumea ce simtem și noi!”

~ de arte pe februarie 23, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: