Capitalism sau sclavagism

Guvernul României se pregătește să adopte, cum altfel decât prin asumarea răspunderii, noul Cod al Muncii. Trecem acum peste faptul că această legiferare încalcă separația puterilor în stat. Trecem și peste faptul că Guvernul nu lasă legile în Parlament, să nu cumva ca acesta să le modifice, că acum sunt prea bine făcute. Chiar dacă parlamentarii puterii sunt majoritari, Guvernul nu-i consideră destul de inteligenți ca să poată adopta amendamente bune. De altfel nici nu sunt. Dar știm vorba: râde ciob de oală spartă.

Ca să venim la esență, noul Cod al Muncii simplifică foarte mult relațiile dintre angajat și angajator, mai ales la concediere. Ceea ce, normal, afectează interesele celor dintâi, și îi avantajează pe ultimii. Interesant aici, ca barometru de opinie, este că toată mișcarea sindicală este împotriva acestor măsuri, dar nu toată mișcarea patronală este pentru. Sindicaliștii acuză că acesta este începutul sclavagismului.

Încerc totuși să fiu strict obiectiv, ceea ce mi-este greu, dacă mă gândesc că legile acestea sunt făcute de Boc, Șeitan și Ialomițianu. Până acum însă, în relația de muncă angajatul era privilegiat. Și dacă aveai suspiciuni că fură, fără o sentință nu puteai să-l dai afară. Mi se pare normal ca întreprinzătorul, care aduce capital și își asumă toate riscurile unei afaceri, să facă foarte ușor alegerea salariaților, angajarea și concedierea lor. Este și în interesul de ansamblu al economiei, ca patronii să aibă libertate de acțiune. Dacă nu au, vor ezita foarte mult să angajeze, și în fapt, locuri de muncă sunt pierdute.

Aceste schimbări nu îi vor afecta pe salariații de valoare, recunoscuți ca atare de angajator, deoarece nimeni nu renunță la oameni care îi aduc plus valoare. Va fi însă mai dificil pentru cei slabi, din punct de vedere a valorii lor economice, deoarece vor fi primii concediați. Practic, aceștia sunt mai puțin protejați social. Dar să nu uităm că protecția socială este un atribut al statului, nu al patronului. Acesta din urmă trebuie să-și maximizeze profitul, iar din taxele pe care le plătește, statul va asigura, printre altele, și protecție socială. Deci și statul este interesat ca întreprinzătorul să poată lua cele mai bune decizii fără prea multe limitări.

În concluzie, sunt de acord cu eliminarea restricțiilor pe piața muncii. Celor care vor avea de suferit din această cauză le pot spune, cu oarecare satisfacție sadică, că s-a ajuns aici din cauza acestui regim, pe care ei s-au dus într-un suflet să-l voteze, pe 6 decembrie 2009. Sunt fructele anticomunismului pe care acum le culeg. Sau fructele derivate ale găleților cu făină. Ale pufoaicelor sau plăpumilor portocalii. Ce mai poate fi spus? Să trăiți bineeee!

~ de arte pe martie 2, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: