Doctorii și… doctoratele lor

M-a contactat o prietena de-a mea să ma întrebe dacă aș putea să ajut pe cineva să-și facă lucrarea de doctorat, că are nevoie de o persoană care se pricepe bine la bursă, acțiuni, instrumente financiare, portofolii și așa mai departe. M-a mirat o asemenea propunere, dar fiind vorba de implicații financiare, am zis să văd despre ce este vorba. Tema era legată de gestiunea riscului într-un portofoliu de active financiare. De fapt, cam așa mi-a spus ea, nimic nu era clar nici în temă, nici în abordare.

Prima mea surpriză a fost că profesorul însuși știa ca nu face ea lucrarea, ba chiar îi recomandase pe cineva să i-o facă. O să spuneți că sunt eu naiv, dar la ASE, la una dintre cele mai prestigioase facultați, un fost decan? Așa că următorul pas a fost vizita la profesor acasă, pentru dezbaterea ideii și a firului logic al lucrării. A ideii mele, că stimata doctorandă nu avea nici una. Profesorul, destul de atipic față de ce am cunoscut eu, se dădea un adevărat om de afaceri, ne-a povestit cum avea el Societate de Valori Mobiliare în apartament, cum are el o universitate prin Ardeal și cum tocmai se întâlnise cu niște investitori din Israel.

A doua surpriză mai mare pe care am avut-o mi-a explicat-o perfect pe prima. Normal că și profesorul știa că stimata nu face ea însuși lucrarea. Iar pentru asta vă dau câteva citate din mailuri ei: „ma gindeam sa merg pe pricipiul lui, utilizind binteles cu totul alti factori”, „credeti ca ma puteti cu ceva la finalizarea…”, „daca estid eacord cua cest pct de vedere…”, „dinsul are dubi…”, „nu crede ca putem raliza…”, „iti multuesc foarte mult pentru promtitudinea cu care mi-ai odferit ajutorul tau”, „cred ca dac aziceam ca lcurezi la bursa”. Inutil să subliniez că persoana nu folosește majuscule nici la substantive proprii nici la începutul propozițiilor.

Profesorul, deși era evident că are o colecție impresionantă de slabiciuni și păcate, avea și o mare calitate, curajul. Redau, tot în cuvintele meșteșugite ale doctorandei, motivul care mă determină să afirm acest lucru: „eu am ajuns la dinsul dupa ce primul profiesor a avut atac cerebral si a ramas cu mintea cam dusa si al doilea murit de cancer”. Există și posibilitatea să se fi gândit că el este un sexagenar prea viril ca să i se întâmple ceva rău. Chiar ne-a promis, eu fiind acolo cu Sidryane, că ne dă un film cu ghidul indian cum să faci sex non-stop 24 de ore.

Dacă aceste lucruri minunate se întâmplă la ASE, cea mai prestigioasă universitate economică a țării, ne mai mirăm de toate privatele, făcute pe principiul fabricii de hartie. Cel puțin la Spiru Haret lucrurile s-au dat în vileag, acolo era ca un magazin: „Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?” „Aș vrea, vă rog, o diplomă juridică și un master în management, dacă se poate” „Sigur că da, pe ce nume?” „Artur Mercedes” „Aș putea să vă recomand și o diploma de limbi străine, ar merge foarte bine cu ce vreți dvs, și în plus aveți reducere la a doua facultate cu 15%” „Chiar mi-ar plăcea, ce limbi străine?” „Puteți să vă alegeți două incluse în preț, de la a treia vă costă suplimentar” „Aveți și japoneză, dintotdeauna mi-am dorit să învăț japoneză” „Sigur că da, putem scrie ce vreți dvs pe diplomă”.

Publicitate

~ de arte pe aprilie 16, 2011.

Un răspuns to “Doctorii și… doctoratele lor”

  1. […] sa fiti :Micutu , Mirela , Adrian , ALA ,Alex Mazilu , Geocer , Analfabetul ,Arte, Barosanul , Bianca , Cell61 ,Mstracna ,Blue , Brad, Caius , CatiCaVoi , Cati ,Cornel ,Cosmin […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: