Limba maghiară… în școli

Nu mai pot cu lamentarea nesfârșită legată de limba maghiară în școli, în speță dacă să facă sau nu maghiarii istoria și geografia în limba lor. Gruparea lor etnică și-a făcut un scop din asta, în timp ceilalți o ard indignat-naționalist. Numai că marinarul depinde de UDMR ca să poată fura în continuare, și nu se oprește el în limba din școli. Între timp problemele se adună, înclusiv în școli, iar noi facem balet deontologic.

De principiu, cred cu tărie că fiecare om trebuie să aibă o libertate deplină de identitate etnică și religioasă, iar statul ar trebui să respecte aceste lucruri. Mai mult, acești oameni plătesc impozite și taxe la acest stat, care trebuie să ofere, în schimb, servicii publice de calitate. Iar dacă aceștia vor în limba maghiară, așa să fie. Chiar și țiganilor ar trebui să li acorde aceleași drepturi, numai că Garda Financiară ar trebui să se asigure că plătesc și ei ceva impozite, măcar selectiv.

În practică însă mi-e teamă că șantajul permanent al UDMR a dus la crearea unor discrimări pozitive profunde pentru maghiari. Cel mai ușor exemplu este așa numita „reformă a spitalelor”, ordonată de marinar și pusă în practică de ministrul maghiar al sănătății. Poate este o coincidență, dar etnia ministrului a ajutat mult, și în timp ce oameni mureau pe aici prin Dobrogea, nu s-a închis niciun spital în zona lor.

Așadar dacă am o problemă, aceasta este cu formațiunea etnică UDMR, pe care o consider dăunătoare și ilegală. În perioada actuală, în care toată Europa are deziderate de unitate în diversitate, de a asigura un prezent și un viitor comun pentru toți cetățenii, avem la guvernare permanentă o grupare care pune accent pe secesiune pe baze etnice. Am văzut, din păcate, la TV mai mulți politicieni unguri care nu făceau diferența între națiune și etnie, ceea ce mi se pare foarte periculos.

Revenind la drepturile cetățenești, extind ce am spus despre limbă și la religie. Chiar dacă peste 80% dintre români sunt ortodocși, nu înseamnă că statul trebuie să susțină numai acest cult religios. Foarte deschis, ar trebui alocate subvenții pentru toate cultele, proporțional cu cei care se declară de confesiunile respective. O dată la 10 ani se fac recensăminte ale populației și este o bază foarte bună de calcul. Dacă statul susține un singur cult, înseamnă că este religia de stat, ori acum avem state laice, nu-i așa?

~ de arte pe mai 20, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: