Constituția marinarului

După celebrul serial fetele marinarului, acum avem un scurt metraj cu despre constituția aceluiași personaj de basm. Propunerile de modificare sunt atât de bizare, încât mai bine decât să le analizăm, ar trebui să-i facem crucișătorului (mă refer la traiectoria privirii) un examen psihiatric. Totuși sunt nevoit să analizez punctele cele mai importante, evidențiate de cel mai nou scriitor de constituții, aflat acum la debut.

De departe cea mai idioată idee este aceea că puterea judecătorească nu se mai poate pronunța în domeniul fiscal. Cu alte cuvinte, dacă mâine Guvernul trece – evident prin asumare de răspundere – o lege conform căreia fiecare cetățean, are de dat la stat un impozit fix de 100.000 EUR pe an, nimeni nu poate contesta. Până acum guvernul a făcut tot felul de legi mizerabile care au fost blocate ca aplicare in diverse instanțe. Da, să dăm Guvernului mai multe puteri, a dovedit până acum că merită.

O modificare mi-a atras atenția ca o premisă foarte serioasă pentru un stat disctatorial. Este vorba despre posibilitatea de a aresta parlamentarii fără nicio încuviințare prealabilă de la camera din care face parte. Știu că mulți, dintr-o dragoste uriașă față de aceștia, vor spune că e foarte bine așa, să-i aresteze că merită. În realitate, Procurorul General, numit de președinte, poate dispune, înainte unei moțiuni de cenzură arestarea a 15-20 parlamentari ai opoziției. Poate să pară o exagerare, dar exact cu frica Parchetului se conduce acum Parlamentul.

Mergând mai departe pe acest drum, o altă propunere este subordonarea justiției Curții Constituționale. Adică toți judecătorii, mai buni, mai răi, mai cu carte, mai cu pile, sa ia ca literă de lege deciziile a nouă moșuleți puși acolo politic, pe algoritm: 3 de președinte, 3 de Senat, 3 de Camera Deputaților. Aproape toți foști parlamentari ai partidelor care i-au propus. Justiție, frate! La ultimele alegeri s-a votat de 3 ori la Cameră până a ieșit cine trebuia…

În schimb nu ne preocupăm deloc de traseismul politic… e bine așa cum e, de dimineață la PSD, la prânz la PDL și seara la UNPR… las-o așa, e fix bamboocha!

~ de arte pe iunie 3, 2011.

2 răspunsuri to “Constituția marinarului”

  1. Parlamentarii reactioneaza din cauza Parchetului pentru ca toti au de ce sa le fie frica.
    De ce sa fie nevoie de acordul camerei pentru ca unul din membri sa fie anchetat?In ce alta tara se mai intampla asa ceva, sa intrebi hotii daca sunt de acord sa fie anchetati. Dar de cazul in care, asa cum stim cu totii, parlamentarii se sustin unii pe altii si voteaza in bloc neinceperea urmaririi penale?Exemple sunt destule.Cand a votat Parlamentul vreodata pentru inceperea urmaririi penale(putere sau opozitie)?Si mai ales in cate din cazuri?
    Si dupa aia ne plangem ca nu functioneaza justitia si ca nu sunt prinsi coruptii din politica…
    Total de acord cu prima si ultima critica la adresa modificarilor propuse.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: