România, un carnaval

Din ce în ce mai mult mi se pare că dulcea noastră țară aduce cu un circ sau cu un carnaval. Totul e bizar, caraghios, dar și dureros. De fapt lucrurile acestea sunt bine împarțite, unii râd, alții plâng… Unii prostesc pe alții, deși nici ei nu sunt deosebit de inteligenți, ba chiar dimpotrivă. Un ministru iese în special în evidență cu liceul la seral și bacalaureat la 24 de ani. De fapt a fost ales foarte bine ministru de interne, întruchipează perfect toate bancurile despre milițieni.

Avem și un nou ministru la muncă, unul de vorbea acum câteva luni despre Albă ca Zăpada, Scufița Roșie. Probabil că cei șapte pitici sunt garda de corp a lui Boc, ca să se simtă și el înalt. Mai bine apela la vrăjitorul Aliodor, care îl proptește pe președinte cu puterea lui… specială. O fi fost obosit că la câte atacuri energetice respinge zilnic… Serios sunt multe, zeci de mii de oameni spun mai tare sau mai încet „…mi-aș în el de Boc și Băsescu”. În toate cazuri Aliodor sare să scoată ce alții își bagă. Numai uneori se ocupă și Nuți de treaba asta.

În timp ce numărătorul de chiloți de la Apărare numără pensiile mărite, și ne explică încruntat și plin de el cum totul s-a mărit, militarii pensionați recurg la gesturi extreme în față la Cotroceni. Ca și cum i-ar păsa trupei de circ care conduce azi „destinele”. Iar la Transporturi e o duduie cu limbaj de aprozar, care face reformă la autostrăzi, după un algoritm care ar face invidios orice programator de la Microsoft (în traducere mic și moale): pasul 1 – se dau 95% din bani, pasul 2 – nu se face absolut nimic, pasul 3 – se reziliaza cu emfaza contractul de Minister, ca sa se miste lucrurile.

Colac peste pupăză, circul a ieșit și din țară, și nu oriunde, la Londra. Acolo, primul clovn al țării a vorbit engleza direct în română, și nu oriunde, s-a dus la o facultate sau ceva, să le inoculeze la studenți anticomunismul pe care l-a deprins înca de la Anvers. Îmi aduc aminte cum tot el zicea ca el știe engleză, ca engleza, pe mare, salvează vieți. Adevărul că Băse are toate trăsăturile de mare erou care salvează vieți.

Dar și eu am înnebunit, trebuie să recunosc. Se dădea la A3 mitingul aviatic de la Constanța, cu americanii și toată lumea era extaziată. Ce era așa mare lucru, avioanele sunt făcute să zboare, piloții aveau mii de ore de zbor, ce era așa deosebit la toată treaba? A, dacă ar fi înotat cu ele, da, era ceva… sau dacă ar fi zburat un porc. Sau măcar Băsescu fără parașută ar fi stârnit ceva interes. Deși dacă tot sărea, mai bine sărea și cu parașuta, să rezolvăm două probleme deodată.

~ de arte pe iunie 9, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: