Nebunie

Încep prin a spune că îmi place foarte mult cum piticul atomic, fost membru marcant al UTC, numește USL de fiecare dată „alianța socialistă”. Mi se pare foarte amuzant, dar nu știu dacă e vorba de e ceva gândit sau e doar retardat. Câte stricăciuni să aibă un singur om? Nu, hai sa presupunem că e acid, ceea ce înseamnă că pot și eu să-i numesc pe cei doi: președintele Băsău și premierul Poc. Mi se pare foarte potrivit, mai ales că putem vorbi despre „poc la băsău”, ceea ce e foarte apropiat de ideile pe care cei doi le debitează.

Așadar, într-o dimineață, s-a trezit Băsău pe o parte, singur și asudat de vise mărețe de reformă, pentru binele oamenilor. O altă zi în care era decis să trăiască bineeeeee întâi el, apoi ceilalți, dacă rămâne, după ce fac fetele shopping la Paris și Viena. E normal, că numai el singur singurel se luptă cu reforma. Singur, că pe roboțelul Poc n-are cum să-l numere, că nu i-a întors încă mecanismul, iar duduia-găină are cu totul altă intrebuințare.

Și cum se admira în oglindă: „ce bărbat mândru, ce statura atletică, ochi de vultur… ” și-a dat seama că, după ce s-a încununat de lauri în lupta cu reforma învățământului, cu a sănătății, cu a pensiilor, nu mai sunt multe lucruri de făcut. Ba da, ar mai fi ceva – reformarea României însăși. Și în mintea lui se coace un plan complex: mutat orașe la sate, comunele între județe, județe să fie altele și conduse altcumva… și, mulțumit de idee, a început să fredoneze, pe ritmurile de manea de la campania sa prezidențială: „am reforma cea mai mare / și blonda cea mai tare”.

Poc, cum l-a sunat Băsău, s-a pătruns imediat de consistența ideii, aproape la fel de repede, pe cât se pătrunde femeia-găină, dar în alte situații… Și, drogat de prafurile stăpânului, a început să abereze: modificăm tot prin asumarea răspunderii, n-avem nevoie de referendum, scădem birocrația, lovim în baronii locali, UE ne umple de bani noile județe… În câteva zile s-a lămurit că legea e clară că nu poți modifica organizarea teritorială fără să fie de acord, prin referendum, fiecare comună, oraș și județ. Că UE îți ia banii pe care i-a dat acum județului Constanța, de pildă, dacă acesta n-o să mai existe. Și cel mai tare e că ministerele au luat cei mai puțini bani de la UE, 2-8%, în timp ce județele și comunele, au atras peste 60% din cât le era destinat.

Știu că am fost foarte negativ în cele ce am scris mai sus, că răzbate prea multă silă față de cei care ne conduc și, automat, față de cei care i-au votat. În aceste momente de adânc pesimist, îmi aduc aminte de propunerea senatorului PNL Ghișe, cu obligativitatea alternării unei știri bune cu una proastă. Și dacă sunt atâtea rele, e și un lucru bun: m-am uitat aseară la Sinteza Zilei și era Paula Seling acolo. Și e așa de frumoasă…

~ de arte pe iunie 16, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: