Republicanii

Azi noapte am stat până 5 dimineața să văd dezbaterea de teme economice a candidaților republicani, 8 la număr. Doar pe 3 îi vazusem anterior, și eram tare curios să vad crema unei jumătăți – practic – a S.U.A. Da, pentru că acolo fiecare om are o părere și simpatizează mai mult sau mai puțin unul dintre cele două partide. Nu ca la noi, unde cei care au o oarecare valoare intelectuală se țin departe de politică, ca de ciumă.

Lucrul care m-a frapat cel mai tare este că principalul candidat ca șanse de a deveni propunerea Republicanilor, era un fel de Geoană. Fusese guvernator, lucrase și în mediul privat la nivel înalt, avea față de președinte, dar era așa… fără sare și piper. Avea un plan bine pus la punct, detaliat, aranjat. Dar… nu înflăcăra pe nimeni.

Nici oamenii cu bani de la republicani nu sunt foarte mulțumiți și tot caută pe cineva să fie mai convingător, mai carismatic. Până acum vreo 2 săptămâni a fost guvernatorul din Texas. Ăsta părea însă că nici el nu e convins că poate fi vreodată președinte. Venise la dezbaterea economică fără niciun fel de plan economic, că n-avusese timp, urmează.

Cel mai interesant om de acolo era cel mai recent nr. 2 în sondaje, despre care eram curios să văd mai multe despre planul lui de reformă din temelii a fiscalității, numit 9-9-9. Practic, el milita pentru 9% impozit pe venitul persoanelor fizice (de la 15,5%), 9% pentru corporații (de la 39%), și 9% TVA (care nu există acum). Părea cel mai însuflețit dintre cei 8, chiar carismatic. Fusese președintele unui FED statal și apoi și-a făcut un lanț de pițerii.

Ceilalți candidați mi s-au părut ori șterși, ori fără idei, ori ambele. Iar la americani nu e ca la noi, să se poate înscrie oricine, face într-o noapte 200.000 se semnături, și gata uite candidatul. Iar apoi trebuie să fie reprezentat egal pe TVR. Nu, la Americuța trebuie să convingi niște oameni cu bani, să te sponsorizeze, statul nu dă bani pentru nimic, iar acolo e nevoie de oameni, care să muncească susținut, nu lipești două afișe și apoi mergi să bei. E, dacă oamenii aștia erau așa de sterși și de neconvingători, oare cum erau sponsorii?

Cel mai amuzant lucru este că personajul cel mai interesant, cu programul cel mai de impact, este negru – iar asta am aflat abia noaptea trecută. Așadar, republicanii n-au găsit decât un negru că să lupte cu negrul de la Casa Albă? De ce? „White men can’t jump”???

~ de arte pe octombrie 12, 2011.

Un răspuns to “Republicanii”

  1. Like!:)
    Lasa ca la anul o sa ne uitam in propria ograda…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: