Politică externă de mahala

În Uniunea Europeană s-a pus problema acordării statului de țară candidată Serbiei. România s-a opus motivând că românii din Valea Timocului nu au niciun drept minoritar: nu se studiază limba română, biserica nu le este recunoscută, nu au nici măcar preoți, de dialog în limba maternă cu autoritățile nici nu se pune problema. La prima vedere o poziție extrem de corectă, ave marelui căpitan.

Problema este că acum patru ani, la declararea independenței Kosovo, România a fost alături de Serbia, nu a recunoscut nici până azi provincia Kosovo, iar Băsescu și cu Tadici erau ba aici, ba la Belgrad în vizite. Oare nu i-a împărtășit atunci îngrijorarea despre minoritatea românească din Timoc? Sau era prea ocupat cu pupăturile?

Atunci Vestul a fost puțin contrariat că România se plasează de partea Rusiei, Chinei și altor câteva state estice. Dar au crezut că prietenia istorică dintre cele două popoare este mai puternică decât actualele linii de demarcație politică și nimeni nu a condamnat România. De aceea a fost o mare surpriză poziția de acum a României, condusă, ce să vezi, de același președinte.

În fapt, toate țările Uniunii au înțeles care era jocul extrem de brutal al lui Băsescu: blocăm orice extindere a Uniunii până nu intrăm în Schengen. Ei nu știu, dar acest gest îl reprezintă foarte bine pe fostul primar Băsescu care se ocupa cu demolarea dughenelor și cu datul de capete în gură. Practic le-a dat și lor un cap în gură, diplomatic de această dată.

Sperăm doar că țările din Uniunea Europeană să înțeleagă că ei tratează cu un om grobian, care nu reprezintă acest popor. Cu alte cuvinte, să nu suferim noi din cauza lui. Cât despre românii din Timoc, cu tot regretul, n-are cine să aibe grijă de ei: aici ai lui Băsescu sunt ocupați cu fraudarea banilor de la Casa de Sănătate, cu necombaterea evaziunii la ANAF și în general cu apropierea banului public.

~ de arte pe martie 5, 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: