Armele de foc

Zilele trecute s-a petrecut un eveniment incredibil pentru România, când un cetățean, aparent instabil psihic, a intrat într-un coafor și a împușcat 8 oameni. Știm despre persoana respectivă că era un lucrător al Ministerului de Interne, deci nu un civil oarecare, dar nu avea la dosarul de port armă nici fișa de cunoaștere, nici examenul psihologic, nici măcar cazierul judiciar.

Primul reflex al tuturor a fost să înăsprim legea, să fie mai restrictivă și așa mai departe. Ceea ce este o prostie, atâta timp cât ea nu se respectă. În schimb eu cer foarte clar să fie judecați și condamnați tot cei din poliție care au greșit în acel dosar. Și să fie pedepsiți exemplar, pentru că incompetența sau corupția lor a dus la atâtea victime. De asemenea, s-a constat că omul avea 14 plângeri penale, printre care a soției ucise, că vrea s-o omoare, iar poliția n-a mișcat un deget.

Foarte puțini oameni au un reflex mai articulat în această problemă, printre care dau exemplu lui Mircea Badea, care susține că oamenii – normali, raționali – ar trebui să poată avea arme de foc pentru protecție. Este fără îndoială sistemul american care acordă drepturi reale pentru autoapărare. Motivația sa corectă este că răufăcătorii vor avea mereu arme – orice fel de arme – iar oamenii cinstiți nu.

Nici cu această părere nu pot fi întru totul de acord. În primul rând nu avem posibilitatea de a aplica niște filtre reale. Credeți că dacă toate examenele psihologice pentru autoturism sunt de formă – autovehicolele fiind moartea pe roți, ce ne face să estimăm că vor fi mai breze pentru armele de foc? Apoi, dacă toată lumea, chiar și rațională, ar avea arme, cine garantează că un astfel de om nu se poate speria la un moment dat și ucide din greșeală. Sau poate devine un pic paranoic. Sau îl ucide altcineva cu arma proprie.

Să nu uităm că o problemă uriașă cu care se confruntă americanii, atât de lăudați pentru legea permisivă la armele de foc, sunt masacrele din școli și licee. Un copil dement, pune mâna pe armele părintelui, merge la școală și ucide zeci de colegi. În plus dintre un infractor cu o armă și un cetățean cu o armă, cetățeanul va fi victimă. Iar răufăcătorul, cu arma cetățeanului onest, mai poate face și alte victime.

Sunt însă de acord cu Badea în faptul că statul nu ne protejază, iar exemplul soției nebunului este elocvent, femeia simțindu-și viața în pericol și apelând la autorități. Deci existența noastră poate fi curmată oricând. Trebuie să milităm însă ca statul să elimine cât mai mult din șansa acestui arbitrariu: forțe de ordine corecte și capabile, un sistem medical dotat și profesionist sunt bazele unei vieți normale, nu un deziderat filosofic.

~ de arte pe martie 8, 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: