Despre privatizări

M-am săturat să văd la televizor tot felul de oameni care comentează cu emfază că „am dat țara pe nimic” referindu-se la rezervele de resurse ale unor companii privatizate. Și, mereu, toți inteligenții aștia spun cât de mici erau investițiile pe care statul le avea de făcut. De principiu statul n-are ce căuta să administreze unități economice pentru că este un „patron” foarte prost.

Ocupându-ma cu bursa de aproape 8 ani, îmi aduc aminte ce companie era Petrom înainte de privatizare, de scandalurile cu activele mutate de colo colo, profitul foarte mic, combinațiile sindicatului și așa mai departe. Oricât ne scandalizează acum prețul benzinei, pe mine mă interesează că se plătesc contribuții sociale la salarii, TVA, accize, impozit pe profit și pe dividende, redevență și o cotă de profit.

Totuși, ca lucrurile să meargă bine, statul trebuie să-și selecteze cu mare atenție cumpărătorii. Trebuie să fie niște companii mari, din domeniile respective care să știe să facă bani, pentru ca statul să aibă de câștigat. De fiecare dată când statul a făcut o combinație în loc să privatizeze deștept, fabricile au ajuns la fier vechi. Subliniez așadar că nu prețul încasat este esențial, ci condițiile post-privatizare.

Mai în concret, sunt de acord cu privatizarea cuprului, gazului, sării și orice mai are statul român. Chiar și cu Roșia Montană, și am mai spus-o. Dar statul trebuie să-și întărească instituțiile de verificare și control pentru ca privații să-și respecte contractele și mediul să fie protejat, printre altele. Statul nu poate să vândă cuprul într-o licitație cu strigare și să nu-i pese cine a cumpărat.

Zilele viitoare am de gând să prezint un scenariu futurist legat de exploatarea cuprului de la Roșia Poeni.

~ de arte pe aprilie 18, 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: