O rușine pentru țară

Aseară am fost martorul unui maraton de știri, care a început cu așteptarea sentinței lui Adrian Năstase, apoi așteptarea unei reacții din partea lui și apoi de la spital, după ce acesta a încercat să-și ia viața. În afară de gestul extrem al fostului premier, eu am rămas cu un lucru după toate acestea: motivarea primei instanțe din care reieșea clar că „nu există probe directe”.

Deci în anul 2012, la o generație după înlăturarea dictatorului, un verdict în instanță se dă exclusiv la ordin politic. Pe banii mei, care plătesc un toptan de taxe la stat, noul dictator face totul cum dorește el: verdicte în justiție, abuzuri ale jandarmeriei împotriva protestanților din Piața Universității și terenuri de fotbal în pantă pentru îmbogățirea acoliților politici.

După un asemenea verdict e clar că justiția este o mizerie pe care nu se poate pune nicio bază: magistrați slabi, ușor de influențat, incompetenți – penibili într-un singur cuvânt. Nu vreau să generalizez, dar e clar că există astfel de elemente, iar cum ceilalți nu-i elimină, înseamnă că toți sunt la fel. Iar dacă o mai văd pe Macovei cu funcționarea justiției pot să spun doar că madam Macovei este o Pora cu păr mai lung.

Cum nu pot să sper într-o justiție mai bună, care să judece corect, îmi mai doresc doar ca Băsescu și cu toți acoliții lui să sufere același tratament. Pe Băsescu să-l condamne pentru corupție pe baza faptului că nu poate să justifice o sticlă de whiskey și pe Udrea pentru niște ciorapi de nailon.

În orice caz sper ca gestul extrem al lui Năstase să ascută lupta cu regimul Băsescu, și să terminăm cu el în proces accelerat. De la 6 dimineața m-aș duce la vot, să fiu sigur că sunt primul care pune ștampila pe demiterea președintelui. Și, oricum ar fi procesul, să-l văd apoi condamnat, că motive sunt destule: flota, răpirea din Irak, casele, influențarea justiției. Vreau să nu-l mai văd pe Băsescu color. Doar alb-ngru, în dungi.

~ de arte pe iunie 21, 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: