Comedia cu justiția
Mă enervează rău toți manipulatorii ăștia care afirmă că nu trebuie să comenteze deciziile justiției. De ce să nu comentez? Se întâmplă asta pe banii mei? Dacă da atunci de ce să n-am dreptul la o părere, așa cum am o părere în cazul bordurilor din București, al terenurilor de fotbal în pantă, a autostrăzilor plătite enorm dar neconstruite și așa mai departe. Viața și libertatea celor condamnați nu depinde de părerile mele, asta este evident, deci de ce să nu pot avea o părere?
Merg mai departe și întreb de ce Ponta a spus că în calitatea lui de prim-ministru nu poate comenta decizia instanței. Și Blaga a zis la fel. Alte Macovei o să bage placa despre influențarea justiției. Dar hai sa fim inteligenți, nu propagandiști: la o decizie definitivă, cum a fost la Năstase, de ce să nu poți exprima o părere? Chiar e un ultragiu să spui că ți se pare o decizie nedreaptă?
Judecătorii și procurorii se pot confrunta cu ura și răzbunarea foarte directă a unor infractori de drept comun pe care i-au arestat, respectiv condamnat pentru diverse fapte. Acest lucru este cunoscut și face parte din meserie. Dar ei nu cedează la gândul că pot pieri de pistol sau cuțit și în schimb se smiorcăie ca niște prințesici speriate de presiuni politice? Vorbele lui Ponta pot face mai rău decât armele unor interlopi?
Toată lumea știe că în justiție se mai fac și greșeli, iar în România poate mai degrabă greșeli decât orice altceva. Și în cazul ăsta de ce să ne purtăm cu toții ca și cum deciziile instanțelor sunt perfecte și de neatins nici măcar cu un cuvânt. În SUA la procesele mai neclare de crimă televiziunile fac sondaje între telespectatori dacă cred sau nu în nevinovăția persoanei. Și nu-și dă nimeni peste cap, deși acolo cei care decid sunt oameni normali nu specialiști.
În condițiile acestea nu ar trebui să tăcem, ba dimpotrivă. Trebuie ca magistrații să știe că în ochii noștri au greșit și să nu mai facă mizerii și data următoare. Pentru că dacă se condamnă ca la Năstase cu mențiunea că nu există dovezi directe, atunci toți putem intra degeaba la pușcărie că așa i se pare unui procuror incompentent, unui judecător incompetent sau răuvoitor și așa mai departe. Cum protestăm împotriva relei guvernări o putem face și împotriva relei justiții!
Incepand cu 1 ianuarie 2013, urmeaza cazul Ritzi pe acelasi model de jurisprudenta ca la Trofeul Calitatii.