Fondul Proprietatea

Nici până acum Fondul Proprietatea (FP) nu era o companie lipsită de controverse. Dar contextul și prețul actual de piață oferă o oportunitate rară investitorilor. Spun acest lucru deoarece FP nu este o companie oarecare, ci cea mai lichidă de pe piață, cu aproape 1 miliard de euro tranzacționat în ultimul an.

Am fost azi la AGA și cred că explicațiile de acolo mi-au format o părere destul de cristalizată asupra situației. Va fi interesant de urmărit evoluția știrilor legate de fond, a cursului acțiunilor. De aceea voi comenta aceste știri și vom vedea dacă lucrurile merg în direcția anticipată de mine.

Situația a devenit foarte interesantă în urma declarării insolvenței Hidroelectrica, una dintre principalele participații ale FP. Această procedură poate duce la denunțarea contractelor directe care căpușează compania sau accelerarea devalizării activelor companiei.

FP are totuși trei oportunități majore. Funcționare corectă a Hidroelectrica poate duce la creșterea semnificativă a dividendelor încasate de Fond. Relansarea programului de răscumpărare a acțiunilor și listarea la Varșovia vor duce la un efect pozitiv asupra raportului cerere-ofertă în sensul aprecierii prețului.

Pe de altă parte, fiecare oportunitate are un blocaj: procesele Ioanei Sfârâială blochează programul de răscumpărare, ineficiența celor de la Depozitarul Central amână listarea la Varșovia iar insolvența este un proces complex care poate genera mari riscuri pentru Hidroelectrica și deci pentru Fond.

Principala problemă pe termen scurt este distribuirea dividendelor în 2013, din cauza scăderii activului net unitar sub 1 leu (0,91 după reevaluarea Hidroelectrica la zero). Administratorul fondului va fi însă presat de marii acționari să găsească acele căi prin care banii să fie distribuiți.

~ de arte pe iunie 27, 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: