Prima decizie corectă a CCR

Nu e chiar prima decizie corectă a Curții Constituționale, dar mi se pare că hotârârea ca un referendum să fie valid dacă se prezintă cel puțin jumătate plus unul dintre votanți are foartă multă noimă. Știu că acest lucru nu este scris în Constituție și că CCR adaugă cumva astfel, dar este justificat de logică, cel puțin. Și mă bucur că Ponta a acceptat acest lucru.

Un referendum este o consultare populară pe o temă foarte importantă, pe care guvernul și parlamentul, deși au competențe legislative, decid să nu se pronunțe, lăsând astfel cetățenii s-o facă. Ori, dacă nu se prezintă un minim de cetățeni să-și spună părerea, majoritatea acestora fiind pragul cel mai democratic, înseamnă că nu-i interesează, deci votul celor care au venit nu este relevant.

Lucrurile nu sunt foarte diferite la suspendarea președintelui. Aceasta este o măsură extraordinară luată împotriva unui președinte, n-ar trebui să poată fi demis dacă doar 10% din cetățeni au venit la vot. Dacă restul nu sunt interesați și nu vin la vot, înseamnă că președintele n-a greșit atât de rău încât să-și termine prematur mandatul.

S-a spus că această măsură îl avantajează pe președintele, deoarece, dacă susținătorii săi nu vin la vot nu va fi cvorum pentru validarea referendumului, iar Băsescu a început deja să le inducă acest mesaj. În realitate, dacă vor veni la vot 45% din cetățeni și 95% vor vota împotriva lui, ce legitimitate va avea? Cine se va mai uita la el în Europa sau în țară?

Pe 29 iulie va conta însă fiecare vot. După cum se știe, listele actuale nu țin cont de rezultatele ultimului recensământ, deci de lipsa a vreo 3 milioane de cetățeni. Dacă vor veni peste 40% dintre români să-i zică „adio” lui Băsescu, USL poate organiza un nou referendum o dată cu alegerile parlamentare, după ce listele electorale vor fi curățate de morți sau emigranți.

~ de arte pe iulie 12, 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: