Despre Constituție și alte legi

Dacă tot vorbim de schimbarea Constituției, ar fi multe lucruri de modificat. De exemplul, excesul de legiferare: fiecare guvern, odată ajuns la putere, consideră că totul trebuie schimbat. Cel mai adesea am văzut asta la învățământ, unde fiecare ministru a venit cu o altă lege. Toți au fost plini de „viziune”.

Tot legat de acest lucru, ar trebui ca Guvernul să nu aibă atâtea capacități legislative, prin asumarea răspunderii, ordonanțe simple, de urgență. În constituție se prevede expres separarea puterilor în stat, dar în fapt, cele mai mari probleme sunt între executiv și legislativ.

O altă problemă este că există foarte multe legi în România, care însă nu se respectă sau nu există nici măcar un control. Putem să dăm vina pe firea românilor care mereu încearcă să se fofileze în interes propriu, dar în fapt avem o încâlceală legislativă, formată din legi, norme de aplicare – legile în sine nefiind inteligibile, norme metodologice, ordine de ministru și așa mai departe. Un cod mai simplu de legi, mai ușor de aplicat, mai ușor de controlat.

În concluzie, Constituția ar trebui să prevadă lipsirea Guvernului de capacitatea de a emite ordonanțe pentru crearea de legislație. Apoi legile principale: învățământ, sănătate, proprietate, asigurări sociale etc, să fie într-o categorie specială, care să poate fi modificate mai greu. Un aspect important este că ar trebui să fie eliminată Curtea Constituțională. Dar despre asta, mâine.

~ de arte pe februarie 3, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: