Curtea Constituțională

Dacă tot am vorbit despre schimbări legislative, este o anumită tumoare care stă pe sistemul instituțional din România. Aceasta este Curtea Constituțională. Un for suprem care poate decide dacă ceva este sau nu constituțional, complet în afara sistemului juridic. Sunt mai multe probleme care fac din aceasta o amenințare la adresa democrației și chiar a statului de drept.

În primul rând aș spune că modul de alegere a membrilor acestei Curți este greșit, respectiv numiți de instituții extrem de politizate, prin esența lor. Unii sunt numiți de Președinte, alții de Senat sau Camera Deputaților. De aceea acolo sunt oameni eminamente politici, mai ales foști senatori și deputați. deci oameni ai partidelor politice. Iar rezultatele se văd foarte clar: în ultima perioadă s-au dat decizii politice (cu rezultat de 5-4 strict legat de partidele din care făceau parte) și mai ales, contradictorii.

A două problemă, deosebit de importantă este suprapunerea într-o anumită proporție cu Înalta Curte de Casație și Justiție. Cel mai bine s-a văzut acest lucru la legea pensiilor militare, cu care Curtea Constituțională a fost de acord, dar la Înalta Curte a fost suspendată, pe motivul că drepturile câștigate nu se pot pierde în cazul pensiei. O concluzie pe care ar fi trebui s-o tragă și Curtea Constituțională, deoarece se bazează pe legea de bază a țării.

Așadar acest sistem ar trebui modificat. Mă pot gândi la două variante în acest sens. Prima ar fi păstrarea Curții în forma actuală, dar în compoziție să fie judecători aleși dintre cei de la Înalta Curte, de către Consiliul Superior al Magistraturii. A doua variantă ar fi desființarea Curții și preluarea tuturor atribuțiilor de către Înalta Curte, prin secția de Contencios Administrativ sau crearea unei secții Constituționale.

Personal aș opta pentru prima variantă, deoarece aș dori ca aceiași nouă oameni să judece toate spețele și să procedeze pe bază de jurisprudență, mai ales că ar fi niște profesioniști în domeniu. În cealaltă variantă ar fi trei judecători la fiecare speță, care se vor schimba, deci ar putea să nu existe o practică unitară. Oricum, ceva trebuie făcut!

~ de arte pe februarie 4, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: