Japonia vs. forțele naturii

De două zile mă uit și mă minunez de ce se întâmpla în Japonia. Nu de dezlanțuirea naturii, care oricât de impresionantă este, nu este nimic surprinzător. În zona arhipelagului nipon se găsesc limitele a trei dintre cele mai mari plăci tectonice: placa Euroasiatică, Nord Americană, Pacificului și o placă regională, cea a Mării Filipinelor. Cutremurele acolo sunt departe de a fi o raritate. Și, în general, știm că forțele naturii pot distruge în foarte scurt timp întreaga planetă, deja cutremurele, tsunami, uraganele sunt ceva obișnuit în multe zone.

Ce mă impresionează privind imaginile din Japonia este calmul oamenilor, încrederea în autorități și faptul că nu prea am văzut clădiri căzute în orașe. E clar că dacă aceste construcții rezistă la 8,9 grade pe scara Richter, oamenii aceia nu au furat la materiale, nu au zis „lasă că merge și așa”, și nu s-au gândit strict la profit pe metru pătrat. Pentru comparație, cutremurul din 1977 din România, care a produs 1578 victime, a fost de 7,3 grade pe Richter. Scara Richter este exponențiala lui 10, cu alte cuvinte, cutremurul de ieri din largul Mării Japoniei a fost de 40 de ori mai puternic.

Mai mult, seismologii din întreaga lume au concluzionat că a fost al cincilea cutremur întâmplat vreodată din 1905 când se fac aceste măsurători. O altă comparație: cutremurul din Indonezia, tot urmat de tsunami, a fost de 9,1 grade, deci foarte apropiat – al treilea măsurat vreodata – și a produs peste 230.000 de victime in 11 țări, cele mai multe chiar în Indonezia și India. Maximul scării lui Richter este de 10, nivel la care rămânem fără planetă. M-a întrebat Sidryane ce facem noi, oamenii, fără planetă. Ce să facem? Zburăm fără nave spațiale, cu propriile aripioare.

Estimările actuale indică că numărul total al victimelor va fi undeva în jur de 2.000, majoritatea mai ales din cauza tsunami. Cu tot regretul pentru atâtea vieți omenești, bilanțul este mult mai ușor decât cel din 1995, când un cutremur de 7,3 grade la Kobe, a provocat aproximativ 6.400 de victime. Progresul tehnicilor antiseismice este uimitor chiar și pentru japonezi. Se pare că se apropie cu pași mari de dezideratul: cutremur mare fără victime omenești. Ceea ce le dorim mult succes.

În final nu ne rămâne decât să ne gândim ce am face noi românii în asemenea condiții. Probabil la un cutremur de 9 grade dispar majoritatea orașelor, cu Bucureștiul în frunte. Poate numai să fii pe un camp să scapi… Norocul nostru că la noi sub Vrancea sunt niște plăcuțe mai mici și nu prea au cum să producă seisme peste 7,5 grade, iar tsunami cu atât mai puțin. Și așa noi ne descurcăm greu cu niște râulețe care se umflă așa deodată, ce ne-am face dacă am fi lângă Pacific? Răspunsul vi l-am dat mai devreme: am zbura cu propriile aripioare.

~ de arte pe martie 12, 2011.

Un răspuns to “Japonia vs. forțele naturii”

  1. Dupa parerea mea, e 0-0, cu Japonia controland aproape in totalitate meciul… In general, contra fortelor naturii, multe tari pierd la masa verde cu 0 la 3….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: