Oameni sau câini

Săptămâna trecută, am văzut la televizor cum vajnicii cetățeni nemți protestau prin Germania lor pe-acolo, împotriva autorităților române care tratau prost câinii, și nu așa bine ca la ei acasă. Ei se declarau oripilați de cruzimile făcute patrupedelor și agitau niște poze cu niște jevruțe, care însă arătau rău, nu e vorbă, dar nu păreau schingiuite. Probabil nu erau obișnuiți decât cu ciobăneștii lor germani…

De principiu nu pot fi decât de acord cu faptul că animalele nu trebuie chinuite, în niciun fel, și nu mă refer doar la câini. Oamenii au primit de la Dumnezeu sau de la Natură – fiecare cum consideră – capacitatea de a stăpâni Pământul și în consecință trebuie să aibă și resposabilitatea animalelor, plantelor, planetei în general. Asta la nivel mondial. Problema este că multe state abia au posibilitatea să aibă grijă de proprii cetățeni, darămite să se mai ocupe și de bunăstarea animalelor.

Cu siguranță germanii sunt un popor care și-au rezolvat probleme cu oamenii. Au un sistem medical bine pus la punct, învățământ, măsuri eficiente de protecție socială. Au autostrăzi, aeroporturi, căi ferate. Au apă curentă, gaze și curent electric în toate satele. În România suntem cam cu 50 de ani în urmă la grija față de oameni, închidem școli și spitale, ca nu avem bani de nimic… că se fură, că nu se muncește… cine mai știe. Oricum, la noi e clar: noi nu avem.

În aceste condiții faptul că protecția câinilor nu este o prioritate, nu are cum să ne mire. S-ar putea replica aici: bine, dar asta nu justifică uciderea lor, de exemplu. Nu justifică, dar ce să facem cu victimele umane ale mulțimii de câini de pe străzi. Acum câțiva ani a făcut mare vâlvă cazul unui japonez ucis de câinii vagabonzi din Capitală. Cât o fi fost el de civilizat, oare ultimul lui gând să fi fost legat de protecția animalelor?

Așadar, privind lucrurile dinspre România spre Germania, mă întreb: e problemă cu higherirea câinilor, dar nu e problemă cu oamenii care mor în fața spitalelor închise? Aici ar putea fi o rezolvare foarte simplă: să vină prea cinstiții cetățeni nemți să ia câinii să-i ducă la ei acasă, sau pe străzi, și apoi să rezolve problema în mod democratic și european, cum știu ei. S-ar putea însă să vrea și câteva milioane de români să dorească să meargă împreună cu câinii,, să se rezolve și probleme lor în mod democratic și european…

~ de arte pe aprilie 25, 2011.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: